Internationaal6 jan '20 08:08Aangepast op 8 jan '20 14:23

'Ghosn doet woensdag boekje open over situatie'

Auteur: BNR Webredactie

De van fraude verdachte automagnaat Carlos Ghosn heeft bij zijn vlucht uit Japan gebruikgemaakt van het openbaar vervoer. Dat meldt de Japanse televisiezender NTV op basis van bronnen rond het onderzoek naar de ontsnapping. De oud-topman van Renault en Nissan zat in huisarrest in Japan, maar dook eind december plotseling op in de Libanese hoofdstad Beiroet.

Japan gaat de de controles voor vertrekkende vluchten opvoeren in verband met de ontsnapping van oud-Nissan-topman Carlos Ghosn. Minister van Justitie Masako Mori gaat daarnaast de voorwaarden aanscherpen waaronder mensen op borgtocht vrij kunnen komen.

(Behrouz MEHRI / AFP)

Ghosn kan maar beter voorkomen dat hij nóg eens vast komt te zitten in Japan. Hij wordt verdacht van miljoenenfraude en was op borgtocht vrijgekomen, maar slaagde er vervolgens in Japan uit te vluchten. Dit weekend maakten zijn advocaten bekend dat hij waarschijnlijk woensdag een persconferentie gaat geven. Tot woede van Japan, dat zich enorm in zijn hemd gezet voelt door Ghosns ontsnapping naar Beiroet.

Luister ook | Ontsnapping Ghosn minutieus voorbereid

Tokio kondigde dit weekend al strengere immigratiecontroles aan. De Japanse minister van Justitie Masako Mori sloot vanmorgen niet uit dat ze alsnog bij Libanon om de uitlevering van Ghosn gaat vragen. Volgens haar kàn dat, ook al hebben de twee landen geen uitleveringsverdrag. Japan zou dan alleen bepaalde garanties over de juridische gang van zaken moeten geven, zegt economieredacteur Connie de Jonge. 'Mori denkt dat Ghosn toch teruggehaald kan worden naar Japan.'

Lees ook | Ontsnapping Carlos Ghosn is begin van pr-oorlog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen