Internationaal8 jan '20 08:08Aangepast op 10 feb '20 19:28

Poetin bezoekt Turkije en Syrië

Auteur: BNR Webredactie

De Russische president Vladimir Poetin is op tournee in het Midden-Oosten. Was hij gisteren voor het eerst in drie jaar tijd in Syrië voor een bezoek aan zijn collega Assad, vandaag is hij te gast in Turkije. Ongetwijfeld is het belangrijkste gesprekspunt met president Erdogan: het conflict tussen de VS en Iran. 'Rusland is natuurlijk niet blij met de moord op Soleimani', zegt Ruslandcorrespondent Joost Bosman.

Het bezoek aan Erdogan stond al langer op de agenda, vandaag wordt de Turkish Stream geopend, de gaspijpleiding onder de Zwarte Zee die Turkije van Russisch gas voorziet. Laat onverlet dat de Iraanse aanvallen en de strijd in Idlib de belangrijkste gespreksonderwerpen zullen zijn.

Poetin is volgens Bosman gisteren waarschijnlijk bij Assad op bezoek geweest om hem zijn steun te betuigen. Met de dood van Soleimani is de invloed van Iran in Syrië beduidend kleiner geworden. Anderzijds denkt Bosman dat Poetin stiekem blij is met de dood van de generaal - het counteren van de Iraanse invloed in Syrië was immers in 2015 Rusland's belangrijkste beweegreden om te interveniëren in het Syrische conflict.

Luister ook | 'China en Rusland gaan zich met conflict VS-Iran bemoeien'

De Rusissche president Poetin schudt de hand van de Syrische president Bashar al-Assad Alexey
De Rusissche president Poetin schudt de hand van de Syrische president Bashar al-Assad Alexey (AFP Alexey Druzhinin)

Luister ook | Nieuwe vluchtelingencrisis Syrië


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen