Internationaal9 jan '20 06:28Aangepast op 9 jan '20 09:22

Trump legt Iran sancties op, wil dat NAVO meer doet

Auteur: BNR Webredactie

Het conflict tussen de VS en Iran lijkt militair niet verder te escaleren, maar de VS komt wel met nieuwe economische sancties tegen Iran. Ook zei president Trump dat de NAVO meer moet gaan doen. 'Het probleem is dat de NAVO-landen niet willen wat Trump wil', zegt defensiespecialist Dick Zandee van het Clingendeal instituut.

Zandee wijst op de diametraal tegengestelde aanvliegroutes van het Iraanse probleem door de NAVO-bondgenoten en de VS. Trump wil met sancties en militaire middelen om het nucleaire akkoord te vervangen door een beter akkoord, terwijl de Europese landen het een goed akkoord vinden en middels diplomatie met Iran verder willen. 'Dus je kunt nu wel willen dat de NAVO-landen moeten doen wat Amerika wil, maar dat gaat dus niet gebeuren', zegt Zandee. Dat Trump nu weer de NAVO noemt en verbindt met Iran is de zoveelste keer dat Trump Amerika en de de rest van de NAVO uit elkaar drijft.

Nieuwe sancties kunnen achter aansluiten

Volgens econoom Niels de Hoog van Atradius met dossiers Midden-Oosten in de portefeuille is er al een hele waslijst aan sancties, de vraag is hoeveel extra sancties gaan uitmaken. Achilleshiel van het regime is de olie-export, die is teruggelopen van twee miljoen vaten per dag naar dagelijks vierhonderdduizend. Trump is er echter nog niet in geslaagd die export naar nul terug te brengen.

'Iran heeft weerstandseconomie'

Volgens De Hoog heeft Iran bewezen een weerstandseconomie te hebben waarmee het het al lang heeft volgehouden. In 2019 een recessie van bijna tien procent, voor het komende jaar wordt geen groei voorspeld. 'Ook de inflatie is hoog', zegt De Hoog, 'Vorig jaar lag die boven de vijftig procent, maar de munt is nu gestabiliseerd'. Laat onverlet dat dat de sancties tot een grote schaarste hebben geleid waar vooral de bevolking de zure vruchten van plukt. Vooralsnog lijkt de kans op verbetering gering. 'Er zijn maar weinig exporteurs die zaken met Iran mogen doen', zegt De Hoog.

Luister ook | Iran valt Amerikaanse bases aan

(AFP Eric Baradat)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen