Internationaal10 jan '20 06:36Aangepast op 10 jan '20 18:20

Blok: Zorgvuldig onderzoek vliegramp van groot belang

Auteur: BNR Webredactie

Ook het Nederlandse kabinet beschikt inmiddels over informatie rond Iraanse betrokkenheid bij de crash met het Oekraïense passagiersvliegtuig. Dat zegt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken tegen BNR. Minister Ank Bijleveld van Defensie meldt dat de MIVD informatie heeft over het neerschieten van het toestel.

Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken, staat de pers te woord over de vliegramp in Iran.
Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken, staat de pers te woord over de vliegramp in Iran. (ANP / Remko de Waal)

Blok vindt het van groot belang dat er nu een zorgvuldig onderzoek komt. 'Nederland heeft Canada aangeboden om onze ervaringen en expertise met de ramp met MH17 met hen te delen.' De Canadese premier Justin Trudeau meldde gisteravond dat hij sterke aanwijzingen heeft dat het toestel is neergeschoten door een Iraanse grond-luchtraket. Hij belde ook met premier Rutte om advies. 'Rutte heeft zijn ervaring met Trudeau gedeeld', zegt Amerika-correspondent Jan Postma.

Luister ook | Oekraïens vliegtuig mogelijk per ongeluk door Iran uit de lucht geschoten

Luister ook | Teheran had mogelijk hand in dood Soleimani

Rutte benadrukte onder meer hoe belangrijk het is om informatie te delen met de rouwende families, dat directe contacten met alle partijen belangrijk zijn. In een verklaring heeft Rutte zijn medeleven overgebracht aan de Canadese premier Justin Trudeau en liet hij weten de claim van Trudeau te steunen. In een verklaring liet Trudeau weten dat hij zich baseert op de eigen inlichtingendiensten, maar ook op die van bondgenoten zoals de Britse en de Amerikaanse. De Amerikanen claimen twee raketten te hebben gedetecteerd in de buurt van het vliegtuig. Volgens Postma wordt ook in Amerika de vergelijking tussen de ramp en de MH17 veelvuldig gemaakt: 'veel slachtoffers, neergehaald door raketten in een conflict, Canada zit in een moeilijk dossier, het is natuurlijk geen toeval dat Trudeau meteen gevraagd werd naar zijn contact met Rutte'.

Luister ook | Trump legt sancties op, wil dat NAVO meer doet

Het wordt intussen steeds moeilijker voor Iran om vol te houden dat de crash het gevolg is van een ongeluk, zegt Iran-deskundige Damon Golriz: 'Er zijn bulldozers over de site van de crash gereden, Iran doet moeilijk over de teruggave van de zwarte doos'. Volgens Golriz is de Iraanse bevolking op social media erg boos daarover: 'Men denkt dat dit een vooropgezet plan van de ayatollahs is om de aandacht van de raketaanval af te leiden'.

Intussen is het Congres bijgepraat door de regering-Trump, maar veel Congresleden zeggen niet meer te weten dan wat in de media al bekend is. Vraag blijft: waarom moest Soleimani dood? Trump claimde op een campagnebijeenkomst dat Soleimani van zins was om de meerdere ambassades aan te vallen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen