Internationaal9 jan '20 17:53Aangepast op 9 jan '20 20:01

Oekraïens vliegtuig mogelijk per ongeluk uit lucht geschoten door Iraanse raket

Auteur: BNR Webredactie

Het Oekraïense vliegtuig dat gisteren crashte is mogelijk per ongeluk uit de lucht geschoten door een Iraanse raket, melden verschillende Amerikaanse media op basis van bronnen.

Er komt een internationaal onderzoek naar de oorzaak van de vliegtuigcrash in Iran. Gisteren kwamen daarbij 176 mensen om het leven. Onderzoekers uit Iran en Oekraïne zijn op de rampplek al begonnen met hun werk, ook Canada en Zweden worden betrokken bij het onderzoek.

(EPA / Abedin Taherkenareh)

Luister ook | Iran valt Amerikaanse bases Irak aan

In eerste instantie wordt gezocht naar de meest waarschijnlijke oorzaak, en dat gebeurt in twee stappen, zegt luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft. Dat het onderzoek bij Iran ligt en bijvoorbeeld niet bij Oekraïne, terwijl het om een vliegtuig van Ukraine International Airlines gaat, is wel verklaarbaar, zegt hij. 'Dat is internationaal vastgelegd in het ICAO-verband: als er in jouw land een vliegtuigongeluk gebeurt, heb jij als land ook de leiding over het onderzoek.'

Luister ook | Vraagtekens bij oorzaak neergestort vliegtuig Teheran

Indien mogelijk ligt er binnen een maand een voorlopig feitenrelaas op tafel van de onderzoeksraad, en binnen een jaar ook het eindrapport. Maar ja, dat blijkt lang niet altijd mogelijk, zegt Melkert. Intussen zijn onderzoekers begonnen met het speuren naar de toedracht. Een van de onderzoekers meldt dat er geen sporen van brand te zien zijn op de restanten van de motoren. Dat betekent in ieder geval het vermoeden van motorpech niet kan worden bevestigd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen