Internationaal13 jan '20 07:14Aangepast op 13 jan '20 10:50

Canada in trek bij Nederlandse ondernemer

Auteur: BNR Webredactie

Canada wordt steeds aantrekkelijker voor Nederlandse bedrijven en ondernemers. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij Toronto Global, een Canadese instelling die Europese bedrijven werft om zich in de regio Toronto te vestigen. De afgelopen twee jaar zag Toronto Global het aantal bedrijven met interesse met 400 procent toenemen. Ging het in 2017 nog om 41 bedrijven, in 2019 waren dat er al 210.

De skyline van Toronto
De skyline van Toronto (AFP Jim Watson)

De Nederlandse ambassade in Ottawa en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bevestigen deze trend, de ambassade laat verder weten dat de wachtlijst voor geïnteresseerde bedrijven nog nooit zo lang is geweest als nu. Directielid JanWillem Gille van Toronto Global, verantwoordelijk voor het aantrekken van West-Europese bedrijven, ziet een aantal factoren die verantwoordelijk zijn voor deze ontwikkeling.

Liberale regelgeving vereenvoudigt zakendoen

Volgens Gille leidt het liberale Canadese beleid ertoe dat werk- en businessvisa, anders dan in de VS, gemakkelijker te verkrijgen zijn. 'Ook onder het CETA-verdrag en nieuwe USMCA tussen de VS en Canada, heb je vrije toegang tot de VS vanuit Canada en kun je makkelijker vanuit Nederland goederen en diensten naar Canada exporteren', zegt Gille.

Luister ook | Hema naar VS en Canada

Goede cultuurmatch

Wat volgens Gille ook een rol speelt is de goede match tussen de Nederlandse en Canadese mentaliteit. Sectoren die interessant zijn voor Nederlandse ondernemers zijn Technologie, Infra en Life, Science & Health. 'In de regio Toronto werken meer dan vierhonderdduizend mensen in de technologie, er wordt de komende jaren meer dan vijf miljard in de infrastructuur van de regio geïnvesteerd en ben je als Nederlands bedrijf werkzaam in de Life, Science & Health, dan is het ook eenvoudiger om de FDA-approval voor de VS te krijgen', zegt Gille.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen