Internationaal13 jan '20 09:24

Gevaarlijkste vulkaan Zuidoost-Azië barst uit

Auteur: BNR Webredactie

De Filipijnse vulkaan Mount Taal is uitgebarsten en spuwt lava. De vulkaan ligt op 70 kilometer van de hoofdstad Manilla. Autoriteiten waarschuwen voor een mogelijke tsunami bij een grote uitbarsting. Mount Taal wordt gezien als een van de gevaarlijkste vulkanen van Zuidoost-Azië.

Voor Jan Jaap Brinkman, werkzaam bij Deltaris in Manilla kwam de uitbarsting als een totale verrassing: 'Hier zit alles onder de as, alle overheidskantoren zijn gesloten, ook ik zit thuis'. Hoewel de autoriteiten verwachten dat de vulkaan één dezer dagen zal uitbarsten, heeft Brinkman geen idee of hij wel veilig zit. Evenmin weet hij van evacuatieplannen van de Filipijnse overheid. 'Er komt wel regelmatig een MS-alert langs', zegt Brinkman.

De Filipijnse autoriteiten houden er wel rekening mee meer mensen zullen moeten evacueren. De evacuaties die nu plaatsvinden, worden gehinderd door slechte transportmogelijkheden en slecht zicht door de aswolk die vrijgekomen is. Tot nu toe zijn meer dan 240 vluchten van en naar Manilla geannuleerd door de as op de landingsbaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen