Internationaal13 jan '20 10:16Aangepast op 13 jan '20 10:44

Felle demonstraties Iran tegen regime ayatollah's

Auteur: BNR Webredactie

In Teheran en andere Iraanse steden wordt voor de tweede dag op rij gedemonstreerd tegen de regering die eerst loog, en later de waarheid sprak over het neerhalen van het Oekraïense passagierstoestel van Ukranian International Airlines. De demonstranten eisen het vertrek van ayatollah Khamenei, de machtigste man van Iran.

(EPA)

Iran is klaar met regime

Volgens Iraans vluchteling en mensenrechtenactivist Sander Terphuis zijn de protesten feller en intenser dan die in november en december vorig jaar. Er worden leuzen gescandeerd, foto's van Khamenei worden verbrand, posters van Soleimani van de muren getrokken en demonstranten proberen toegang te krijgen tot ministeries en het gebouw van de staatstelevisie. 'Men wil nu echt doorpakken', zegt Terphuis.

Luister ook | Acties Trump dwingen Iran tot gesprekken

Rouw Soleimani in scene gezet

De demonstraties staan in schril contrast met de adhesiebetuigingen van de Iraanse bevolking toen Soleimani gedood werd. Daarover zegt Terphuis dat het vooral sentiment was: ouderen uit kleinere steden en dorpen die op de bus werden gezet en ambtenaren die opgetrommeld werden. Volgens Terphuis was de positie van het Iraanse regime in veertig jaar niet zo wankel als nu. Hij roept de internationale gemeenschap en premier Mark Rutte op in actie te komen.

Luister ook | Amnesty: meer dan honderd doden bij protesten Iran


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen