Internationaal13 jan '20 14:29Aangepast op 13 jan '20 16:14

'VS wil vergeefs militaire dominantie China voorkomen'

Auteur: BNR Webredactie

De VS wil voorkomen dat China dominant wordt op militair-technologisch gebied, maar dat is uitstel van executie. Dit zegt sinoloog en bestuurslid Boudewijn Poldermans van de China Business Council in BNR Zakendoen. Woensdag zetten China en de VS de handtekeningen onder de fase-1 handelsovereenkomst, Poldermans is er voor 90 procent van overtuigd dat de overeenkomst doorgaat.

'Het gaat met name om laatste puntjes op de i wat betreft de vertaling, en dan zijn er altijd verschillen in interpretaties. De Chinezen zijn er meester in het zo vaag mogelijk te houden', houdt Poldermans een slag om de arm. Als China en de VS woensdag tekenen, dan zal de VS weer voor 40 tot 50 miljard dollar aan landbouwproducten vanuit China importeren en komt er strakkere wetgeving op het gebied van intellectueel eigendom.

(AFP Wang Zhao)

VS voert achterhoedegevecht

Die continue schending van intellectueel eigendom geldt weliswaar als één van de oorzaken van het handelsconflict, maar volgens Poldermans is de ware reden waarom de VS China wil aanpakken dat de VS wil voorkomen dat China technologisch dominant wordt, met name op militair technologisch gebied. 'Maar dat is uitstel van executie. Alle wijzen zijn het erover eens dat de Verenigde Staten het op de lange termijn echt gaat verliezen van China op technologisch gebied', zegt Poldermans.

Luister ook | ASML loopt mogelijk 150 miljoen mis dankzij de VS

Zowel Trump als Xi oogst kritiek

Trump oogstte met deze deal veel kritiek in de VS, maar ook de Chinese president Xi Jinping kreeg kritiek vanuit de Communistische Partij over de manier waarop hij omging met de VS. 'Hij dacht niet dat Trump zo ver zou gaan, maar daar heeft China zich op verkeken', zegt Poldermans, 'China kampt met interne problemen, het is voor Xi belangrijk dat de stabiliteit terugkeert in China'. Volgens de sinoloog moet Xi een aantal toezeggingen waarmaken zoals die dat de armoede in 2020 uitgebannen zal zijn. Maar ook de VS heeft zich verkeken, denkt Poldermans. China is hard op weg een kenniseconomie te worden en heeft weliswaar geleden onder de handelsoorlog, maar is niet zo hard geraakt door de importheffingen als Trump dacht of wilde.

Rivaliteit China-VS wordt realiteit voor bedrijfsleven

Die rivaliteit tussen de VS en China is een realiteit waarmee bedrijven als ASML rekening zullen moeten houden. 'De opzet van zowel de VS als China is dat er een moment moet komen dat je keuzes moet maken - met wie ga ik in zee? Met de Amerikanen of de Chinezen? Zeker op technologisch gebied. Het zou volgens Poldermans de bedoeling moeten zijn om beide te bedienen, 'maar dat is niet het geval'.

China importeert jaarlijks voor 450 miljard dollar aan halfgeleiders uit de VS, Japan en Zuid-Korea, maar wil zelfvoorzienend zijn. 'Daar willen ze echt vanaf', zegt Poldermans, 'en sinds de handelsoorlog wordt er nog meer tijd, geld en energie in gestoken om dat te realiseren'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen