Internationaal13 jan '20 10:48Aangepast op 13 jan '20 12:24

Proces rond moord journalist van start

Auteur: BNR Webredactie

De moord op de Slowaakse journalist Jan Kuciak in 2018 houdt Slowakije nog altijd in zijn greep. De onderzoeksjournalist bracht een grote corruptie-affaire aan het licht en niet lang daarna werden hij en zijn verloofde bruut vermoord in hun eigen huis. Vandaag start het proces tegen de hoofdverdachten. Een van de vier beklaagden, Miroslav Marcek, heeft beide moorden inmiddels bekend.

Slowaakse zakenman Marian Kocner wordt ervan verdacht de opdracht tot de moord te hebben gegeven
Slowaakse zakenman Marian Kocner wordt ervan verdacht de opdracht tot de moord te hebben gegeven (AFP Vladimir Simicek)

EU kijkt met interesse mee

Volgens Oost-Europa-correspondent Stefan Bos kijken ook het buitenland en de EU geïnteresseerd mee: uiteindelijk is er ook gesjoemeld met miljoenen aan Europese subsidies. Kuciak werd omdat hij onderzoek deed naar corruptie. Daarbij waren verschillende Slowaakse politici, hoge ambtenaren en zakenlieden betrokken. 'Er waren ook banden met de Italiaanse maffia', zegt Bos.

Luister ook | Europese überknuffelaar zegt tschuss

Link met moord op Maltese journaliste

Nu staat de Slowaakse zakenman Marian Kocner terecht die naar verluidt zeventigduizend euro voor beide moorden heeft betaald. 'Het proces wordt internationaal gevolgd of het wel onafhankelijk verloopt. Vóór het proces begon moest een openbaar aanklager al aftreden', zegt Bos die wijst op een mogelijke link met de dood van de Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia die een paar maanden voor Kuciak vermoord werd. Ook zij deed onderzoek naar corruptie op hoog niveau. Recent maakte haar zoon bekend dat er banden zijn tussen een Maltees bedrijf en zakenman Kocner die nu in Slowakije terecht staat.

Luister ook | Slowakijes grote ambities om de industrie te verduurzamen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen