Internationaal16 jan '20 17:30

'Europa moet sterker staan tegenover China'

Auteur: BNR Webredactie

Europa moet een betere China-strategie komen, anders gaan de Chinezen over ons heen lopen. Daarvoor waarschuwt de Europese koepel van ondernemersorganisaties Business Europe.

Volgens de koepel is de koers van China de laatste tijd zodanig veranderd, dat ingrijpen noodzakelijk is. Europa moet z'n positie bepalen in de strijd tussen China en de VS, zegt Winand Quadvlieg van VNO-NCW, een van de aangesloten ondernemersorganisaties van Business Europe.

Geen confrontatie

Business Europe stelt voorop dat China altijd een belangrijke markt en een belangrijke partner is. De koepel wil een oplossing, geen confrontatie. Aan de andere kant zien we dat de situatie in China verslechtert, zegt Quaedvlieg. 'De staatsinvloed en de economie worden steeds sterker. Er is een waslijst aan ernstige issues waar een oplossing voor gevonden moet worden.' Het gaat daarbij om zaken als dumping, intellectueel eigendom, overcapaciteit in heel veel sectoren en gedwongen technologieoverdracht.

Eigen boontjes doppen

Business Europe heeft 130 beleidsaanbevelingen geformuleerd. De koepel wil bijvoorbeeld met alle landen samen kijken of ze de WTO, de Wereldhandelsorganisatie, kunnen veranderen. China heeft daar nu de status van ontwikkelingsland en heeft daardoor allerlei voordelen. Dat moet veranderen, zegt Quaedvlieg. Ook zouden de subsidieregels van de WTO moeten worden aangepast, zodat een Chinees staatsbedrijf niet meer gesubsidieerd op de wereldmarkt kan opereren. En verder, vindt Business Europe, moet Europa veel sterker zijn op het gebied van technologie, innovatie en industrie. 'We moeten gewoon onze eigen boontjes kunnen doppen.'

Lees ook | Minister Blok loopt vast met Chinastrategie

Image
(AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen