Internationaal15 jan '20 15:01Aangepast op 16 jan '20 10:47

'Poetin lijkt te azen op verlenging presidentschap'

Auteur: BNR Webredactie

De Russische premier Dmitri Medvedev heeft het aftreden van zijn voltallige regering aangekondigd. President Vladimir Poetin zal een nieuwe regering samenstellen, verklaarde de eerste minister. Medvedev zei ruimte te willen scheppen voor Poetin om grondwetswijzigingen door te voeren.

Ook in Rusland was de verrassing groot na de bekendmaking, vertelt correspondent Joost Bosman. Medvedev maakte meteen zijn nieuwe baan bekend: hij wordt vice-voorzitter van de Russische nationale veiligheidsraad. De functie is speciaal voor hem in het leven geroepen. Daarmee zou de veiligheidsraad meer volmachten krijgen. De voorzitter is Poetin zelf.

Stuivertje wisselen

Poetin verklaarde dat de huidige regering aan zal blijven tot er een nieuwe is samengesteld. Medvedev vormt al jaren een regerend duo met Poetin. Tussen 2008 en 2012 was hij president met Poetin als premier. In 2012 wisselden de twee stuivertje en werd Medvedev premier onder president Poetin.

Luister ook | Rusland werkt aan tegenacties voor VS

Volgens Geert Jan Hahn van BNR's Perestrojkast gonst het in de regio al maanden over een strategie waar Poetin zelf over zou nadenken. 'Het zou zomaar kunnen dat de structuren van Rusland zélf veranderen en dat Poetin Wit-Rusland niet meer nodig heeft voor die strategie. Het zijn speculaties.' Zo is volgens Hahn ook nog lastig te zeggen of Medvedevs manoeuvre een promotie of een degradatie is. 'Maar Poetin wil waarschijnlijk langer aan de macht blijven.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen