Internationaal16 jan '20 12:39Aangepast op 16 jan '20 14:24

Europa kan graantje meepikken van handelsakkoord China en VS

Auteur: BNR Webredactie

Het handelsakkoord tussen China en de VS geeft ook de EU de kans om met Beijing handels-obstakels uit de weg te ruimen. Brussel heeft dezelfde klachten als Washington, al slaat de EU minder op de oorlogstrom dan de Amerikanen.

Image
( ANP)

Het is goed dat er een akkoord is, al stelt fase 1 nog niet zo gek veel voor, zegt Steven Brakman, hoogleraar Internationale Economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. 'Het is goed dat er geen verdere verhogingen zijn van de invoertarieven. Dat neemt onzekerheid in de wereldhandel weg.' Het akkoord voorziet ook in een plan voor de bestrijding van namaak van merkartikelen. Europese bedrijven die daar last van hebben pikken daar een graantje van mee.'

Luister ook | Voorlopig handelsakkoord VS-China goed nieuws voor de rest van de wereld

Een nadeel is dat China door het akkoord meer gaat kopen bij Amerika en daardoor minder in Europa. Afgelopen jaar zijn de invoertarieven verhoogd tot zo'n 20 procent. Als die weer worden afgeschaft, zal Europa profiteren.

Tweede fase

Brakman voorziet dat er in de tweede fase meer gaat gebeuren. 'Dat zijn de belangrijke dingen. Het moeilijke van het akkoord is niet om alles wat erin staat voor elkaar te krijgen, maar om het na te leven. Daarover staat in deze eerste fase nog maar heel weinig.' Bij welke rechtbank je terecht kunt als het akkoord niet nageleefd wordt is nog onduidelijk. De geschillencommissie van de Wereldhandelsorganisatie functioneert niet meer, meent Brakman.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen