Internationaal17 jan '20 12:45

CDA: 'Kabinet maak eigen afweging ASML'

Auteur: BNR Webredactie

Het Kabinet moet zich niet laten gek maken door China of de VS en zélf de afweging maken of ASML een vergunning krijgt om geavanceerde chipmachines naar China te exporteren. Dat zegt CDA-Kamerlid en woordvoerder Mustafa Amhaouch in BNR Zakendoen.

Amhaouch reageert hiermee op de waarschuwingen die de Chinese ambassadeur Xu Hong en zijn Amerikaanse collega Pete Hoekstra hebben geuit aan het adres van de Nederlanders. De Amerikanen willen verhinderen dat hoogwaardige chiptechnologie naar China gaat. 'We moeten de ruimte hebben om onze eigen afweging te maken. Geef ons tijd', zegt Amhaouch die vindt dat Europa een sterker standpunt in dezen mag innemen: 'We zijn geen speelbal'.

Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (ANP Koen van Weel )

Luister ook | Ambassadeur VS: Nederland moet zich houden aan Wassenaar Arrangement

Volgens Amhaouch levert ASML al machines aan China en buitenlandse bedrijven in China, en moet gekeken worden of de levering van deze nieuwste machine, de euv, een bedreiging vormt voor de veiligheid. Amhaouch kan Hoekstra's redenering deels volgen, maar herhaalt dat ook deze nieuwe euv aan de Wassenaar-criteria getoetst moet worden. Saillant: een exportverbod zou onder het Wassenaar Arrangement alleen gelden wanneer er voor meer dan 25 procent aan Amerikaanse technologie in de machine zit.

Luister ook | Relatie met China op het spel door blokkeren export ASML-machines

Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zegt het 'heel interessant' te vinden dat de ambassadeurs van China en de Verenigde Staten in de Nederlandse media debatteren over de vraag of ASML de wereldberoemde chipmachines aan China mag verkopen, maar benadrukt ze de Nederlandse autonomie: 'Ik ga onverstoorbaar verder'.

Kaag zegt zich niet onder druk gezet te voelen door de Amerikanen: 'Ik sta er niet mee op en ik word er niet wakker van', zegt de bewindsvrouw.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen