Internationaal22 jan '20 16:30

Zitting krijgsraad Desi Bouters na 6 minuten verdaagd

Auteur: BNR Webredactie

De allereerste ontmoeting tussen de Surinaamse president Desi Bouterse en de krijgsraad duurde slechts zes minuten. Dat kwam doordat één van de drie rechters niet aanwezig was, waardoor de zaak nu tot 31 maart is verdaagd. Bouterse verscheen voor de krijgsraad, in uniform, om in beroep te gaan tegen zijn veroordeling tot twintig jaar cel, vanwege zijn rol bij de decembermoorden.

Suriname’s president Desi Bouterse op naar het Krijgsraadgebouw
Suriname’s president Desi Bouterse op naar het Krijgsraadgebouw (ANP Ranu Abhelakh)

Luister ook | Bouterse veroordeeld tot 20 jaar cel

Bouterse toont respect voor rechtbank

Bij aankomst bij de rechtszaal werd Bouterse toegejuicht door zijn aanhang. 'Een van de rechters was ziek', zegt correspondent Annelies Brinkman die het uiteindelijk toch wel een belangrijke gebeurtenis vond: 'Bouterse is gekomen, heeft verzet aangetekend tegen het vonnis, de krijgsraad heeft zijn verzet geaccepteerd. In die zin was het een nuttige bijeenkomst. Hij heeft de rechtbank gerespecteerd, tot grote opluchting van de nabestaanden'.

Speech na afloop

Na afloop van de zitting sprak Bouterse een menigte van naar schatting tienduizend mensen toe. Hij bedankte voor de steun die hij steeds kreeg tijdens het proces en noemde het 'lastig als er een verdachte is die ook president is'. Volgens Brinkman nam hij mensen op de hak, ging hij in op de rol van Nederland in de jaren tachtig en over het feit dat een aantal archieven over die periode achter slot en grendel zitten. Ten slotte sprak hij over over de ontwikkeling van Suriname en riep hij op tot verzoening.

Luister ook | Aanklager eist 20 jaar voor Bouterse


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen