Internationaal23 jan '20 13:08Aangepast op 23 jan '20 19:12

Hoekstra: terecht dat allerrijksten meer belasting betalen

Auteur: BNR Webredactie

Het is terecht dat de allerrijksten meer belasting betalen. Dit zegt minister Wopke Hoekstra van Financiën vanaf het World Economic Forum te Davos in BNR Zakendoen. Hoekstra reageert op de open brief die honderdtwintig miljonairs en miljardairs in Davos schreven waarin ze superrijken oproepen om meer belasting te betalen.

Luister ook | Trump en Thunberg speechen in Davos

Belastingwetgeving is relevant instrument

In Davos bespreken bijna drieduizend CEO's, politici, journalisten en wetenschappers de mondiale sociale en economische knelpunten. 'Ik begrijp de oproep goed, want wereldwijd is de toenemende ongelijkheid écht een probleem', zegt Hoekstra, 'Ook in Nederland moeten we daar trouwens aandacht voor blijven houden. Als je kijkt naar veel van de discussies die we voeren over wat eerlijk is, over wat redelijk is, daarin is belastingwetgeving een relevant instrument. Ik snap de discussie en vind dat Nederland daar volledig aan mee moet doen.'

Minister Wopke Hoekstra van Financien (CDA)
Minister Wopke Hoekstra van Financien (CDA) ( ANP Bart Maat)

Aandacht vragen volslagen terecht

Volgens Hoekstra wonen we in Nederland in een land 'met relatief kleine inkomensverschillen, relatief hoge belastingen en relatief goede voorzieningen. Maar ook bij ons blijft dit een aandachtspunt. Als je vervolgens buiten Nederland kijkt, dan zijn de verschillen tussen groepen, ook in geciviliseerde samenlevingen, soms ontzettend groot. Dat zij daar aandacht voor vragen vind ik volslagen terecht'.

Luister ook | Davos 2020: doem en optimisme over tech

Oproep IMF gebaseerd op misverstand

Hoekstra noemt het voorts een merkwaardig misverstand als zou Nederland te weinig investeren. De minister reageert hiermee op de oproep van de nieuwe IMF-voorzitter Kristalina Georgieva, zij vindt dat de Nederlandse overheid meer moet uitgeven. Hoekstra zegt echter dat het kabinet de afgelopen jaren 'fors heeft geïnvesteerd op allerlei terreinen als defensie, scholen, wegen en klimaat, in de volle breedte van het spectrum. Dit jaar en volgend jaar gaan we nog meer uitgeven'. De minister zegt Georgieva te hebben gezegd zich niet in haar kritiek te herkennen 'op basis van wat er de laatste jaren in Nederland gebeurt'.

Luister ook | Na China gaat Trump Europa aanpakken

Europa is economische supermacht

Gevraagd om een reactie op de speech van Donald Trump waarin de Amerikaanse president zegt te willen onderhandelen over nieuwe handelsvoorwaarden met Europa, zegt Hoekstra dat het niet verstandig is om olie op het vuur te gooien en dat elke handelsoorlog alleen maar verliezers oplevert. 'Dat is de realiteit. Don't go there. Als ik over één ding wel optimistisch ben, dan is dat over het vermogen van Europa om als één op te trekken in dit type conflicten. Juist ook omdat Europa allerlei dingen niet heeft op geopolitiek gebied, maar wél in economische zin een supermacht is. En als het nodig is, zal Europa dat ook inzetten', zegt de minister.

Wees zuinig op internationale instituties

Hoekstra waarschuwt dat we zuinig moeten zijn op ons vrijhandelssysteem en op onze internationale instituties omdat het 'alternatief uiteindelijk slechter is voor iedereen'. De minister constateert wereldwijd een verschuiving naar bilateraal en dat instituten als de VN, het IMF en de WTO onder druk staan, evenals de rechtsstaat en de democratie. Hoekstra roept politici op te staan voor die instituties 'want er is geen beter alternatief'.

Luister ook | Rutte: Nederlands belang staat centraal in Davos


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen