Internationaal27 jan '20 15:25Aangepast op 27 jan '20 17:03

Taliban claimen neerhalen Amerikaans militair toestel

Auteur: BNR Webredactie

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor het neerhalen van het Amerikaanse vliegtuig met militair personeel aan boord. Dat vliegtuig werd neergehaald boven de Afghaanse provincie Ghazni. Afghaanse media berichtten dat volgens de Taliban alle mensen aan boord, onder wie hoge CIA-officieren, zijn omgekomen.

Eerder maandag werd bekend dat er in Afghanistan een vliegtuig was neergestort, maar onduidelijk is, wat voor toestel. Een vicepresident van het land beweerde aanvankelijk dat een groot passagiersvliegtuig van de nationale luchtvaartmaatschappij was neergestort.

Klein spionagevliegtuig

Maar het lijkt te gaan om een relatief klein spionagevliegtuig, een Bombardier E-11A. Luchtvaartautoriteiten in Kabul hebben bevestigd dat 'een vliegtuig dat geen vrachtvliegtuig was en kennelijk was bedoeld voor militaire operaties, in Afghanistan was opgestegen en is neergestort in gebied in het oosten van het land dat door de Taliban wordt beheerst'. Volgens politiebronnen vloog het van Kandahar naar Kabul.

Lees ook | Dit worden dé 5 conflicten in 2020

Washington heeft niet bevestigd dat een Amerikaans toestel is neergehaald. Het Amerikaanse blad Military Times meldt op basis van een bron dat het leger wel een onderzoek is begonnen.

(EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen