Internationaal27 jan '20 07:41Aangepast op 27 jan '20 09:47

Bolton: Trump zette Oekraïne wél onder druk

Auteur: BNR Webredactie

Voormalige nationaal veiligheidsadviseur van het Witte Huis John Bolton zorgt voor veel opschudding in het impeachment-proces. Volgens Bolton hield Trump inderdaad 391 miljoen dollar aan hulp voor Oekraïne achter totdat dat land Joe Biden zou onderzoeken. Dat staat in het manuscript voor Boltons boek dat de New York Times heeft ingezien.

Nieuw en brisant materiaal

Leek het erop dat het snel voorbij zou zijn met het impeachmentproces omdat de Republikeinen de rijen gesloten hielden en geen nieuwe getuigen wilden toestaan, deze nieuwe getuigenis valt nauwelijks te negeren. 'Dit nieuws maakt het moeilijker om getuigen te weigeren', zegt Postma, 'Iemand vanuit het Witte Huis die zegt dat er wél een voor wat hoort wat is'.

Luister ook | The Donald Show. Impeachment zorgt voor chagrijnige senatoren

Onduidelijk wie gelekt heeft

Wie het nieuws precies heeft gelekt is onduidelijk: Bolton was niet tevreden met wat het Witte Huis over de zaak zei en wilde wel getuigen, maar uitsluitend na een dagvaarding. Hij schreef een boek dat van de zomer zou uitkomen, en dat manuscript is ter goedkeuring aan de Nationale Veiligheidsraad overhandigd - een standaardprocedure om te kijken of er geen staatsgeheimen blootgegeven worden. De Democraten zeggen dat Bolton moet getuigen, de Republikeinen zijn nu aan zet.

Luister ook | Trump was op de hoogte van gebeurtenissen Oekraïne

Nóg meer compromitterend materiaal

Een andere saillante onthulling: de geheime tapes die zijn vrijgegeven door Lev Parnas, de assistent van Trump's privé-advocaat Giuliani. Parnas heeft opnamen van Trump tijdens een diner met geldschieters. Niet alleen zegt Trump daar dat hij de Amerikaanse ambassadeur wil ontslaan, hij spreekt daar met Parnas terwijl hij altijd ontkende Parnas te kennen. Trump heeft via Twitter gereageerd. Hij ontkent dat hij tegen Bolton heeft gezegd dat er voorwaarden waren verbonden aan de hulp voor Oekraïne. Volgens Trump zegt Bolton dit alleen om zijn boek te verkopen.

(AFP Alex Edelman)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen