Internationaal27 jan '20 14:48Aangepast op 28 jan '20 06:55

Amerikanen schrappen deels staalheffingen Tata Steel

Auteur: BNR Webredactie

Tata Steel in IJmuiden krijgt een vrijstelling op de Amerikaanse importheffing op staal voor bierblikjes. Eigenlijk zit daar een heffing van 25 procent op, maar die vervalt door het lobbywerk van minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel.

100 miljoen

De heffing had een impact op ongeveer een vijfde van de totale staalexport van Tata Steel naar de Verenigde Staten. Volgens Kaag had handhaving van de heffing tot een omzetverlies van 100 miljoen euro had kunnen leiden, omdat de Amerikaanse klanten dan naar goedkopere leveranciers waren gaan zoeken. Dat zou een flink aantal banen in gevaar hebben gebracht.

Lobbyen

Kaag heeft lang over een schrapping van deze heffing onderhandeld met onder anderen de Amerikaanse minister van Economische Zaken, Wilbur Ross. Omdat Japanse bedrijven voor dit type staal waren uitgezonderd van een heffing, begon het kabinet de onderhandelingen.

'Wij vechten de tarieven die de Amerikanen hebben ingesteld altijd aan. Wij erkennen niet dat daar een rechtmatige grond is. Dat gesprek gaat dus nog door', zegt Kaag tegen ANP. Ze heeft 'helaas moeten lobbyen' voor het schrappen van de heffingen. Toch is er ook geen sprake van 'echte concurrentie', zegt Kaag, omdat de Amerikanen staal van zo'n 'dusdanig hoogwaardige kwaliteit' niet zelf kunnen produceren.

Lees verder onder de foto

Image
(ANP Jeroen Jumelet)

'Zijn er nog niet'

Tata Steel spreekt van 'goed nieuws'. Het bedrijf is blij met de inspanningen van de Kaag, laat een woordvoerster weten aan ANP. 'Het is goed te zien dat de gesprekken vruchten hebben afgeworpen. Echter, we zijn er nog niet.' Tata Steel zegt in gesprek te blijven met de minister over de kwestie.

Tata eerder over de Amerikaanse heffingen

De topman van Tata Steel, Theo Henrar, sprak eerder van een penny wise, maar pound foolish beleid van de VS. 'Het is gewoon slecht voor ons bedrijf, slecht voor onze klanten in de VS en heel slecht voor de mondiale economie, want er worden nu tegenmaatregelen door de Europese Unie uitgevaardigd.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen