Internationaal28 jan '20 17:56

Mogelijk akkoord over stuwdam Nijl

Auteur: BNR Webredactie

Er komt een mogelijk akkoord over de veelbesproken stuwdam in de Nijl. Egypte, Soedan en Ethiopië hebben al langer ruzie over dit plan. Maar vandaag overleggen ze in Washington over een oplossing. Sudan en Ethiopië willen met de stuwdam energie opwekken, maar Egypte is bang dat zij daardoor een watertekort krijgen.

6.500 megawatt

Voor Ethiopië kan het een begin zijn naar een enorme vooruitgang. Met deze dam kunnen ze zo'n 6.500 megawatt aan energie opwekken. Meer dan sommige buurlanden samen hebben. De grootste stuwdam van Afrika moet 1.800 meter breed en 155 meter hoog worden, een waterkrachtproject dat iets moet herstellen van Ethiopië’s oude faam. De naam toont de ambitie: de Grote Ethiopische Renaissancedam.

Egypte tegen

Egypte is tegen de bouw van de dam. De Nijl is de levensader van Egypte en daarom ook ontzettend belangrijk. Egypte staat ook aan het einde van de Nijl, dus alles wat er met het Nijlwater gebeurt, houdt Egypte goed in de gaten. De angst van de Egyptenaren is terecht omdat het gebied buiten de Nijl gewoon met een enorm watertekort kampt. 'Tijdens het vullen van het gigantische stuwmeer zou er geen water doorstromen naar Egypte', zegt voormalig Afrika-journalist Arne Doornebal die nu verbonden is aan de Netherlands-Africa Business council.

Image
(ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen