Internationaal30 jan '20 20:45Aangepast op 23 jun '20 15:21

LIVE | Updates Coronavirus Deel 1

Auteur: BNR Webredactie

De WHO heeft de uitbraak van het nieuwe coronavirus bestempeld als een internationale noodsituatie. Het dodental is opgelopen naar 213, het aantal besmettingen bedraagt 9.700 en er zijn 15.000 verdachte gevallen.

06.30 | Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een negatief reisadvies uitgevaardigd voor heel China. In een verklaring op de website van het ministerie staat 'reis niet naar China vanwege het nieuwe coronavirus dat voor het eerst is vastgesteld in Wuhan, China'.

Correspondent Anouk Eigenraam spreekt vanuit Wuhan over de toenemende angst in China: 'Inwoners van een dorp in Noord China hebben hun dorp geblokkeerd met zand en tractoren'. Eigenraam vermoedt dat de vakantie in China verlengd gaat worden.

20.45 | Het is de zesde keer dat de WHO deze status aan een noodsituatie op het gebied van de gezondheid toekent. Voor een dergelijke stap moet de bedreiging van de gezondheid zeer ernstig zijn, erg plotseling, ongebruikelijk en onverwacht.

Lees ook | Wat is het Coronavirus?

'Coronavirus goed voor VS'

De verspreiding van het nieuwe coronavirus in China kan goed uitpakken voor de werkgelegenheid in de Verenigde Staten. Dat verwacht althans de Amerikaanse minister van Handel ,Wilbur Ross.

Nu de uitbraak van de longaandoening het openbare leven in China steeds meer verstoort, zullen bedrijven volgens hem wel twee keer nadenken voordat ze hun productie- en toeleveringsketens naar het Aziatische land verplaatsen.

KLM maakte eerder bekend na het weekend alle vluchten naar China op te schorten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar China verder aangescherpt.

Vermoedelijke 12.000 corona-besmettingen waarvan 7.700 daadwerkelijk wereldwijd geregistreerd, en 170 doden. De wereldgezondheidsorganisatie WHO besluit vandaag of sprake is van een internationale noodsituatie. Lees en beluister hieronder alles over het coronavirus.

18:50 | De Nederlanders in het uitbraakgebied Wuhan keren volgens minister Stef Blok mogelijk komend weekend terug. Dat meldt het ANP.

17:10 | Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor China aangescherpt en ontraadt Nederlanders erheen te reizen vanwege het heersende coronavirus. Het wordt aangeraden om helemaal niet naar de provincie Hubei, waar de stad Wuhan ligt, te gaan. Voor de rest van China adviseert het ministerie om alleen daarnaartoe te reizen indien noodzakelijk.

Het meest recente reisadvies van BuZa
Het meest recente reisadvies van BuZa (Beeld: Ministerie van Buitenlandse Zaken )

12:40 | Cabinepersoneel van Air France eist dat de luchtvaartmaatschappij stopt met vliegen naar China. Volgens Franse vakbonden zijn stewards en stewardessen bang dat zij door die vluchten worden blootgesteld aan het coronavirus.

Tsjechië staakt als eerste EU-land uitgifte van visa aan Chinezen om het coronavirus.

Ongeveer zesduizend passagiers van een cruiseschip in de haven van het Italiaanse Civitavecchia mogen het vaartuig voorlopig niet af. Twee Chinese passagiers aan boord zijn misschien besmet met het coronavirus. De rederij Costa Crociere maakte dat bekend.

Het duurt zeker drie maanden voordat er een vaccin tegen het coronavirus is waarvan is bewezen dat het werkt. Dat verklaarde een gerenommeerde Chinese epidemioloog tegenover het nieuwsagentschap Xinhua.

11:30 | Het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics houdt een aantal van zijn Chinese fabrieken voorlopig gesloten, zo maakte het technologieconcern bekend.

10:30 | De kosten die Nederlanders moeten maken om geëvacueerd te worden uit Wuhan, het epicentrum in China van de uitbraak van het nieuwe coronavirus, worden vergoed door de Europese Unie en de Nederlandse overheid. Ook eventuele kosten die ontstaan door quarantaine-maatregelen worden vergoed. Dat liet de Nederlandse ambassade in Peking weten aan de Nederlanders in Wuhan en de provincie Hubei. In totaal willen achttien van de twintig Nederlanders in Wuhan de stad verlaten. Onduidelijk is nog wanneer ze kunnen vertrekken.

Partners van Nederlanders in Wuhan die geen EU-paspoort hebben, zullen vermoedelijk moeten achterblijven. Er is 'serieuze kans' dat de Chinese autoriteiten 'niet zullen instemmen met vertrek van personen met de Chinese nationaliteit', schrijft de ambassade.

China heeft de voetbalcompetitie stilgelegd. Een aantal landen heeft volgens de Britse autoriteiten moeite om mensen terug te halen uit de Chinese stad Wuhan. Een Britse vlucht is gedwongen vertraagd, omdat het nog geen toestemming had van China om te vertrekken.

Een KLM-vliegtuig in Chengdu
Een KLM-vliegtuig in Chengdu ( ANP)

09:40 | Kotak Commodity Services Pvt, één van India's grootste katoenexporteurs staakt de export van katoen naar China.

Oliekartel OPEC moet snel bijeen komen vanwege het coronavirus. Die oproep deed de energieminister van OPEC-lid Algerije, Mohamed Arkab. Door de vrees voor een oncontroleerbare uitbraak van het virus en de gevolgen daarvan voor de economische groei staan de olieprijzen onder druk.

08:30 | Curetis-dochter Ares Genetics gaat bepaalde testen voor het nieuwe coronavirus ook beschikbaar te maken in Europa. Volgens het aan de beurs in Amsterdam genoteerde biotechbedrijf Curetis gaat Ares daarvoor een samenwerking aan met de Chinese branchegenoot BGI Group.

De Chinezen hebben een snelle detectiemethode voor het virus ontwikkeld, die in China al is goedgekeurd. Hiermee heeft BGI Group volgens Ares-topman Andreas Posch de sleutel in handen voor het beheersbaar maken van de virusuitbraak die in China al zeker 170 levens heeft geëist.

06:40 | Het aantal mensen waarbij het vermoeden bestaat dat ze het virus bij zich dragen, wordt geschat op ruim 12.000. In iedere provincie van China zijn besmettingen geconstateerd. De autoriteiten meldden ook de eerste besmetting met het Wuhan-virus in Tibet.

Drie Japanners op een door de Japanse overheid gecharterde vlucht op woensdag bleken besmet met het nieuwe coronavirus, meldde de Japanse zender NHK op gezag van het ministerie van Gezondheid. Twee van de drie hadden géén symptomen. Een Amerikaanse vlucht met zo'n 200 geëvacueerden is geland in Californië. Alle passagiers worden drie dagen gemonitord in een speciale opvang.

De Zweedse meubelgigant IKEA sluit tijdelijk al zijn dertig winkels in China.

30 - 01 - 2020 06.30 | Een speciaal comité van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt vandaag bijeen over het uitroepen van een internationale noodsituatie. Het comité vraagt zich af of het in China opgedoken coronavirus de 'PHEIC-status' krijgt'. Dat is een Engelse afkorting voor: Internationale Noodsituatie in de Publieke Gezondheid.

22:05 | Canada heeft een vliegtuig gecharterd om Canadezen terug te halen uit China. Minister François-Philippe Champagne (Buitenlandse Zaken) zegt dat het enkele dagen kan duren om permissie te krijgen voor een vlucht naar Wuhan, het epicentrum van de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

19:55 | Luchtvaartmaatschappij KLM schrapt haar directe vluchten naar de Chinese steden Chengdu, Xiamen en Hangzhou. Ook wordt het aantal wekelijkse vluchten naar Shanghai teruggebracht. Cabine- en grondpersoneel van KLM kan op verzoek mondkapjes dragen en de luchtvaartmaatschappij brengt verder hygiënemaatregelen extra onder de aandacht.

17: 35 | Steeds meer vliegtuigmaatschappijen schrappen al hun vluchten naar China vanwege het corona-virus. Na British Airways en IndiGo vliegt ook het Duitse Lufthansa niet meer op China. KLM blijft voorlopig wel gewoon doorvliegen op China. Er gaan dagelijks vluchten naar Beijing en Shanghai.

16:15 | Volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken wil een groot deel van de twintig Nederlanders in de Chinese stad Wuhan daar weg. 'Ik weet van achttien Nederlanders, die ook deels partners hebben, het gebied willen verlaten.' Wuhan is het centrum van de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

Om 16:05 uur hoorde je ANVR-directeur Frank Oostdam in BNR Spitsuur. Volg de ontwikkelingen rond het virus op de voet, hieronder lees en hoor je de ontwikkelingen van de afgelopen uren. Luister hier het gesprek terug.

15:25 | Het virus is nu in 14 landen buiten China opgedoken, Duitsland meldt drie nieuwe gevallen, British Airways schrapt alle directe vluchten naar China, Toyota legt alle Chinese fabrieken stil. 'Nederland beschikt al lang over een snelle test om besmetting met het coronavirus te diagnosticeren', zegt viroloog Ab Osterhaus in De Ochtendspits. Lees hieronder de laatste ontwikkelingen rond het virus.

14.20 | De Zweedse meubelgigant IKEA sluit tijdelijk ongeveer de helft van zijn dertig winkels in China in verband met het coronavirus. Het betreffende personeel zit voorlopig thuis, met behoud van loon.

14.00 | KLM vliegt vooralsnog gewoon volgens schema naar bestemmingen in China. Dat meldde de maatschappij in reactie op berichten dat verschillende maatschappijen hun vluchten naar het land opschorten vanwege de uitbraak en de verspreiding van het nieuwe coronavirus in het Aziatische land.

KLM vliegt zeven keer week op Peking, elf keer naar Shanghai en drie keer op Chengdu. Tweemaal per week zijn er vluchten op Hangzhou en Xiamen. Ook wordt op Hongkong gevlogen.

13.40 | Nederlanders willen weg uit Wuhan, maar het is onzeker of dat lukt. Vandaag vertrekt een Frans vliegtuig naar China, onduidelijk is of ook Nederlanders op de terugvlucht zullen zitten. Minister Blok van Buitenlandse Zaken zegt daarover in gesprek te zijn met Europese collega's.

Luister ook | Onzekerheid over evacuatie Nederlanders

12:30 | Een spoedcursus 'hoe voorkom je paniek over het coronavirus' in de podcast Newsroom van vandaag. Want hoe hou je je hoofd koel met zo veel dreigende nieuwsberichten over het coronavirus? Het aantal doden liep op tot 132, British Airways vliegt niet meer naar China en bedrijven als Apple en Starbucks waarschuwen voor mogelijke financiële gevolgen. Maar nog niet alles is verloren. Toch?

Stage- en uitwisselingsorganisatie Globi adviseert inmiddels Nederlandse scholen die in maart en april naar China zouden gaan, om hun trip te heroverwegen. Globi ondersteunt zelf projecten voor middelbare scholen die leerlingen uitwisselen met China en India. Volgens directeur China Danny Nobel van Globi maken steeds meer leerlingen en ouders zich zorgen.

Luister ook | Globi: Nederlandse middelbare scholieren niet naar China

12:00 | Groot-Brittannië heeft besloten om uit Wuhan geëvacueerde Britten twee weken in quarantaine te plaatsen, zegt de Britse minister van Gezondheidszorg. En ook Australië en Nieuw-Zeeland willen samen een quarantaine optuigen. De locatie wordt waarschijnlijk Christmas Island, een eiland gelegen in de Indische Oceaan, waar ook asielzoekers en criminele buitenlanders worden vastgehouden.

British Airways schrapt vluchten naar China en ook Air France-KLM voert spoedoverleg over de te voeren strategie. Koffieconcern Starbucks heeft inmiddels ruim de helft van de vierduizend vestigingen in China gesloten en Kazachstan heeft laten weten dat het al het verkeer van en naar buurland China stillegt. Ook krijgen Chinezen tijdelijk geen visum meer.

Mosterd na de maaltijd

Australische wetenschappers meldden eerder een mogelijke doorbraak in de zoektocht naar een middel tegen het nieuwe coronavirus: ze hebben het kunnen namaken in een laboratorium. 'Mosterd na de maaltijd. Wat ze claimen is niets anders dan wat Duitse wetenschappers ook al hebben gedaan', zegt viroloog Ab Osterhaus. Volgens Osterhaus moet je bij de ontwikkeling van vaccins en medicijnen wel rekening houden met mutaties, 'maar over het algemeen worden die er niet door gestoord'.

Zorgen over snelle verspreiding

Osterhaus wijt de snelle verspreiding van het virus aan het feit dat het zich al in de incubatietijd verspreidt. 'Die snelle uitbreiding is op zich wel zorgelijk, maar voor de situatie in Europa verandert dat niet zo gek veel', zegt hij. Er zijn nu al meer mensen met het corona-virus besmet dan in 2003 door SARS.

Dossier coronavirus | Luister hier alles over de uitbraak

WHO strijkt neer in China

Deskundigen van de wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn in China om de Chinezen bij te staan in de bestrijding van de ziekte. Volgens onze correspondent in Wuhan Anouk Eigenraam hopen ze lokaal meer kennis krijgen te over het virus om daarmee de uitbraak in te dammen. Overigens is China niet verplicht om de WHO toe te laten: 'Het is nog geen internationale epidemie', zegt Eigenraam.

Wuhan hermetisch afgesloten

Het is volgens Eigenraam niet meer mogelijk om Wuhan te verlaten: 'Ik ben gaan kijken bij een wegversperring: blokkades, agenten en hekken. Ook alle kleinere wegen zijn afgesloten'. Wuhan is relatief eenvoudig af te sluiten doordat de stad zo'n 164 meren telt. 'Het is nu ook echt strafbaar om te ontsnappen', zegt Eigenraam.

Luister ook | 'Aantal corona-besmettingen veel hoger'

Evacuaties gaan door

Intussen zijn verschillende landen begonnen met het evacueren van hun staatsburgers uit Hubei. Een vliegtuig met daarin 206 uit Wuhan geëvacueerde Japanners landde in Tokio. Volgens de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Motegi zullen nog 650 Japanse burgers geëvacueerd worden. Een vliegtuig met Amerikaanse staatsburgers is vanuit Wuhan op weg naar Alaska en ook Australië helpt onderdanen om het land uit te komen. De komende dagen zullen twee vliegtuigen naar China vertrekken om Europeanen in Wuhan en omgeving terug te halen. In Wuhan zitten zo'n twintig Nederlanders.

Bedrijfsleven krijgt flinke klappen

Volgens Nederlands ondernemer Jeroen Herms zijn de nationale feestdagen met een week verlengd. niet alleen ligt de productie in China stil, ook Herms' fabrieken in Myanmar zullen stil komen te liggen omdat die afhankelijk zijn van Chinese toeleveranciers. 'In totaal hebben we vijftienhonderd man op de loonlijst staan, dit kan niet te lang duren. We blijven binnen, mijden contact, we bekijken het van dag tot dag', zegt Herms.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen