Internationaal29 jan '20 12:43Aangepast op 29 jan '20 14:10

Globi: Nederlandse middelbare scholieren niet naar China

Auteur: BNR Webredactie

Nederlandse scholen die in maart en april naar China zouden gaan, wordt geadviseerd niet te vertrekken. Het advies komt van Globi, een organisatie die stages en uitwisselingsprojecten ondersteunt voor middelbare scholen tussen Nederland, China en India. Volgens directeur China Danny Nobel maken steeds meer leerlingen en ouders zich zorgen.

Thaise studenten nemen voorzorgsmaatregelen
Thaise studenten nemen voorzorgsmaatregelen (AFP Lilian Suwanrumpha)

'Wij kregen daar wel heel veel mailtjes en telefoontjes over. De scholen ook. Daarom adviseren we de uitwisselingsprojecten in het voorjaar te annuleren', zegt Nobel. Al eerder werden enkele bezoeken van Chinese scholen aan Nederland afgeblazen als gevolg van de Chinese reisrestricties, Globi besloot in overleg met de betrokken scholen eveneens een negatief vertrekadvies af te geven. Het gaat om ongeveer tien scholen, in totaal blijven zo'n tweehonderd leerlingen in Nederland.

Luister ook | Corona-crisis, 132 doden, WHO naar China

Geen contact met Buitenlandse Zaken

Nobel heeft geen contact gehad met het ministerie van Buitenlandse Zaken: 'Dit advies staat los van het advies dat Buitenlandse Zaken uitbrengt. Dat kijkt terecht naar de feitelijke situatie, wij hebben vooral te maken met de angsten en zorgen van ouders.'

Dossier coronavirus | Luister hier alles over de uitbraak

Globi probeert samen met de scholen vervangende activiteiten te organiseren en adviseert de scholen het uitwisselingsproject weer op te pakken als het besmettingsgevaar afgenomen is. de organisatie vraagt de betrokken luchtvaartmaatschappijen flexibel te zijn en de groepen leerlingen hun tickets voor maart en april ook kosteloos te laten annuleren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen