Internationaal4 feb '20 05:35Aangepast op 4 feb '20 08:33

Uitslag voorverkiezing Iowa laat nog op zich wachten

Auteur: BNR Webredactie

De inwoners van Iowa hebben gekozen wie het volgens hen op moet nemen tegen president Trump in november. De uitslag laat nog even op zich wachten, omdat de Democratische Partij extra 'kwaliteitscontroles' wil uitvoeren.

De ironie wil dat aan het caucus-systeem zoals dat in Iowa wordt gehanteerd nauwelijks enige hightech te pas komt. 'Je komt bij elkaar in groepjes in de hoek van een ruimte. Dat wordt geteld, op meer dan 1.600 plekken in Iowa, door mensen die aan de partij verbonden zijn', zegt Maarten Kolsloot, oud-Amerikacorrespondent van onder meer het Parool en co-auteur van het boek 'Donald Trump is niet gek'. 'Die resultaten zouden worden ingevoerd in een app, maar dat is misgegaan.'

Een behoorlijke afgang voor de Democraten, zegt correspondent Jan Postma. 'Er zijn berichten dat districten door een technisch probleem hun uitslagen niet konden doorgeven door een technisch probleem. Er was speciaal een nieuwe app gemaakt, die niet altijd werkte. Daardoor kreeg de hotline het veel te druk en liep het allemaal in het honderd. Daarom ligt het nu stil. Je kunt je voorstellen: de campagnes zijn boos en de vraag komt op: kun je deze uitslag wel vertrouwen?

De app, waarmee districten hun uitslagen kunnen doorgeven aan de centrale Democratische Partij in Iowa, zou niet goed werken als gevolg van een hack, meldt het lokale partijbestuur. Een paar van de belangrijkste kandidaten konden zich op de laatste dag niet meer profileren, omdat ze als Senator ook aanwezig moesten zijn bij het impeachmentproces van president Donald Trump.

Bernie Sanders, Elizabeth Warren en Amy Klobuchar zitten daarom in Washington, terwijl Joe Biden en Pete Buttigieg nog een laatste, niet onbelangrijk, rondje langs de velden konden doen. Best een aderlating, zegt Amerika-correspondent Jan Postma, want het ligt allemaal heel dicht bij elkaar in de peilingen in Iowa. 'De uitslag is altijd heel onvoorspelbaar. Niemand is zeker, ook Bernie Sanders niet. En juist omdat iedereen zo compleet gefocust is op deze eerste staat, moet je als campagne ook enorm aanwezig zijn.'

Lees en beluister hier alles over de Amerikaanse presidentsverkiezingen

Trump

Trump heeft de winst in de caucus van de Republikeinen al binnen. Hij grijpt het momentum daarom vooral aan om zijn campagne als Republikeinse kandidaat alvast een impuls te geven. 'Hij hield donderdag nog een rally in Des Moines. Formeel had hij nog een paar tegenstanders, maar dat is eigenlijk alleen maar voor de show. Er zijn al allemaal commercials van Trump, ook op de televisie. Voor hem is die campagne eigenlijk allang begonnen.'

Lees ook | De Amerikaanse voorverkiezingen

Nog even de favorieten:

Joe Biden

Voormalig vicepresident Joe Biden lijkt op dit moment de beste papieren te hebben - al weten we uit de recente geschiedenis hoe snel dat kan omslaan. De 77-jarige zat bijna vier decennia in de Senaat. Hij heeft een brede achterban, zowel qua inkomen, sekse als etnische achtergrond. Aan de andere kant: een blunder zit bij hem altijd in een klein hoekje. Hij is de safe haven voor veel kiezers, maar daarin schuilt juist ook het gevaar, als de messen écht geslepen worden.

Bernie Sanders

Bernie Sanders is vooral de favoriet van jonge, linkse kiezers doordat hij zich distantieerde van de gematigde koers van de Democraten. Zijn uitgesproken plannen op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs spreken steeds meer Democraten aan. Niet voor niets eindigde hij vier jaar geleden in de voorverkiezingen al als tweede achter Hillary Clinton.

Elizabeth Warren

Voormalig Republikein Elizabeth Warren lift enigszins mee op deze groeiende hang naar overheidsinterventie op terreinen als 'education' en 'health'. En als telg uit een middle class-gezin uit het midwesten komt haar betoog uit onverdachte hoek.

De outsiders

Outsiders zijn Amy Klobuchar en Pete Buttigieg, die hun betrekkelijke roem vooral vergaarden met sterke optredens in debatten en op campagnebijeenkomsten.

Elizabeth Warren, Joe Biden en Bernie Sanders
Elizabeth Warren, Joe Biden en Bernie Sanders (Robyn Beck / AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen