Internationaal4 feb '20 23:13Aangepast op 5 feb '20 09:12

Buttigieg aan kop in Iowa, Biden grote verliezer

Auteur: BNR Webredactie

Pete Buttigieg is de verrassende koploper in de Iowa-caucus. De voormalig burgemeester houdt voorlopig Bernie Sanders net achter zich, met nog 38 procent van de districten in Iowa te gaan. Na Sanders volgt Elizabeth Warren, grote verliezer is Joe Biden.

De verkiezing had de nodige voeten in aarde en mondde uit in een niet eerder vertoonde chaos door een programmeerfout in de uitslagen-app van de Democraten. Dit is precies waar de campagne van Buttigieg op gehoopt had, zegt correspondent Jan Postma. 'Toch een relatief onbekende naam. Hij moest echt laten zien dat hij een serieuze kanshebber was en dat is voorlopig wel gelukt. Ze hebben ook heel veel geld uitgegeven aan die eerste paar staten.'

Op zijn gat

Beter kun je zeggen dat Donald Trump uiteindelijk de grote winnaar is van de Democratische caucus in Iowa, zegt Amerikanist Raymond Mens. 'Hij zal zeggen: 'Die hele bv Amerika lag op zijn gat. Die is helemaal terug, en die andere partij kan niet eens een voorverkiezinkje organiseren'. En dat snáp ik ook, want er was de partij alles aan gelegen om nu een fatsoenlijke verkiezing neer te zetten. Als je dan zó begint met je voorverkiezing, dan is dat een schande voor de hele partij.'

Maandag spraken de kiezers in Iowa hun steun uit voor één van de elf Democratische kandidaten. De uitslag liet echter lang op zich wachten, de chaos was compleet als gevolg van een programmeerfout in de app die de uitslagen moest doorgeven. Voorzitter van de Democratische Partij in Iowa Troy Price zei dat de partij 'de hele nacht heeft gewerkt' om de kwaliteit van de resultaten te controleren en om gegevens te verzamelen die de Democraten nog niet hadden.

Luister ook | Chaos voorverkiezingen Iowa zijn blamage voor Democraten

Wat is het belang van de voorverkiezingen in Iowa? Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg praat je bij in tien minuten:

'Er moeten in totaal 4.756 afgevaardigden worden gekozen. Dat gaat per staat. De eerste die de helft plus één daarvan haalt, dus 2.384 van die gedelegeerden achter zijn naam hebt kunnen zetten, is automatisch de genomineerde Democratische kandidaat.' Iowa is goed voor 49 afgevaardigden, technisch gezien dus een druppel op een gloeiende plaat.

Dossier | Amerikaanse verkiezingen

Het Democratische verkiezingscircus verplaatst zich nu naar de staat New Hampshire, waar volgende week voorverkiezingen plaatsvinden. Na nog een reeks andere voorverkiezingen en caucusbijeenkomsten wordt in juli de Democratische presidentskandidaat aangewezen.

Super Tuesday

Het primaries-seizoen begint traditioneel met de caucus in Iowa, een avond waarop beide partijen hun eigen partijbijeenkomsten houden in elk van de 99 county's in de staat. Een dikke week later volgt de eerste echte primary, in New Hampshire. Dan volgt een ware afvalrace, met Super Tuesday als hoogtepunt. BNR is er natuurlijk bij en houdt je de komende weken op de hoogte met het laatste nieuws, analyses van deskundigen en veel meer. Op zender, online en op alle socials.

Lees ook | De rode loper naar het Witte Huis

Oud-burgemeestere van South Bend Pete Buttigieg
Oud-burgemeestere van South Bend Pete Buttigieg (EPA / Gary He)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen