Internationaal6 feb '20 06:30Aangepast op 6 feb '20 14:20

Trump overleeft impeachment-proces

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de afzettingsprocedure tegen hem overleefd. Er was in de Senaat geen meerderheid voor de twee aanklachten tegen hem die door het Huis van Afgevaardigden waren ingediend. Daarmee is een einde gekomen aan het impeachment proces tegen Donald Trump wegens misbruik van macht en het tegenwerken van het onderzoek. 'Dit geeft Trump munitie voor de verkiezingscampagne', zegt Amerika-correspondent Jan Post.

Donald Trump tijdens State of the Union
Donald Trump tijdens State of the Union (EPA)

Namens de Republikeinen stemde alleen senator en voormalig presidentskandidaat Mitt Romney voor veroordeling en daarmee afzetting van president Donald Trump. Hij breekt daarmee met de lijn van zijn partij.

Lees ook | Het is een zware week voor de Democraten

De Amerikaanse Senaat, waar de Republikeinen 53 zetels hebben en de Democraten 47, stemde over twee aanklachten tegen Trump die het Huis van Afgevaardigden ha ingediend. Om de president af te zetten was een tweederdemeerderheid nodig. Gezien de meerderheid van de Republikeinen was de verwachting al dat Trump niet zou worden afgezet.

Op 24 september 2019 kondigde de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, aan dat er een afzettingsonderzoek werd gestart. De Democraten wilden onderzoeken of Trump zich schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik door het inhouden van militaire hulp aan Oekraïne. Hij zou hiermee de Oekraïense president Volodimir Zelenski zover hebben willen krijgen een onderzoek in te stellen naar Joe Biden en diens zoon Hunter.

Luister ook | De Amerika Podcast

Op 18 december stemde de Democratische meerderheid in het Huis in met de aanklachten. Op 15 januari brachten de aanklagers uit het Huis de aanklachten naar de Senaat. Twintig dagen en zeventien zittingen later brachten de honderd Senatoren woensdag met hun stemming het afzettingsproces tot een einde.

Trump wordt de eerste president die na een impeachmentproces herkozen kan worden. De presidentsverkiezingen zijn op 3 november dit jaar. Volgens Jan Postma gaat deze vrijspraak Trump geen electorale windeieren leggen. Intussen is er nog steeds geen definitieve uitslag uit Iowa, wel zijn de uitslagen van 95 procent van de districten binnen. Buttigieg is nog steeds met een flinterdunne voorsprong aan kop, Sanders zit er vlak achter.

Dossier | Amerikaanse verkiezingen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen