Internationaal7 feb '20 08:18

Voorverkiezing Iowa: Buttigieg klopt Sanders

Auteur: BNR Webredactie

Pete Buttigieg heeft met een flinterdunne voorsprong op rivaal Bernie Sanders de eerste Democratische voorverkiezingen in Iowa gewonnen. De Iowa Caucus was maandag al, maar na allerlei technische problemen zijn alle districten nu pas geteld. 'De voorsprong is echt flinter-, flinter-, flinterdun', zegt Amerikacorrespondent Jan Postma.

2Pete Buttigieg
2Pete Buttigieg (AFP Joseph Prezioso)

Dossier | Amerikaanse verkiezingen

Minimaal verschil

Buttigieg staat op 26,2 procent, Sanders op 26,1. En om de verwarring compleet te maken eiste Sanders ook nog eens de overwinning op. Volgens Postma komt dit doordat er twee soorten uitslagen zijn: die van het percentage van de kiesmannen, en die van het aantal stemmen. De laatste overwinning eist Sanders op.

Luister ook | Buttigieg aan kop in Iowa, Biden grote verliezer

Weinig vertrouwen

De chaos rond de voorverkiezingen zijn schadelijk voor de Democraten. 'Wie gelooft nog dat dit foutloos tot stand is gekomen? Er is weinig vertrouwen meer hier', zegt Postma. Ook persbureau AP zegt geen winnaar te kunnen uitwijzen. Baas van de Democratische Partij Tom Perez wilde alles in eerste instantie opnieuw controleren, maar kwam daar later op terug. Tot vrijdag kan een verzoek tot hertelling worden ingediend, maar het lijkt erop dat iedereen vooral door wil naar New Hampshire. 'Iowa is niet zo veel waard qua gedelegeerden, en Sanders en Buttigieg hebben nu alles wat ze willen: de duw in de rug', zegt Postma.

Luister ook | Trump overleeft impeachment

'Rotten system, evil people'

Ten slotte heeft Donald Trump gereageerd op zijn vrijspraak in het impeachment-proces. 'Trump ontketend', noemt Postma het. Trump bedankte iedereen die hem gesteund had, en rekende genadeloos af met zijn tegenstanders. Zo noemde hij de impeachment een 'rotten deal', Democraten 'evil people' en Mitt Romney, de enige Republikein die tegen hem stemde een 'mislukte presidentskandidaat'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen