Internationaal10 feb '20 12:33Aangepast op 10 feb '20 18:18

Kramp-Karrenbauer geen opvolger Merkel, geen nieuwe bondskanselier

Auteur: BNR Webredactie

Annegret Kramp-Karrenbauer trekt zich terug als partijleider van de CDU. Daarmee wordt ze dus níet de opvolger van Angela Merkel als bondskanselier. De conservatieve partij kiest eind dit jaar een nieuwe leider. 'Ze voelt zich onvoldoende gesterkt door het interne partijbureau', zegt correspondent Derk Marseille.

FDP'er Thomas Kemmerich was nog geen 24 uur minister-president van de Duitse deelstaat Thüringen toen hij de handdoek in de ring gooide. Een flirt met de rechts-populistische partij AfD kostte hem de kop. Een kettingreactie was het gevolg waardoor ook Merkels gedoodverfde opvolger Annegret Kramp-Karrenbauer opstapt als voorzitter van de CDU.

Annegret Kramp-Karrenbauer
Annegret Kramp-Karrenbauer (EPA Clemens Bilan)

Luister ook | Kramp - Karrenbauer verkleint kanselierskansen met plan voor Noord-Syrië

Te weinig leiderschap getoond

Afgelopen week was pittig voor het CDU vanwege Thüringen, daar zou de AfD met gedoogsteun een nieuwe regering in het zadel helpen. Volgens Kramp-Karrenbauer heeft ze geprobeerd dat goed te regelen voor het CDU, maar heeft ze daarin gefaald. Pas toen Merkel terugkeerde van een handelsmissie in Afrika werden er concrete beslissingen genomen. 'Ze voelt dus dat Merkel nog steeds de baas is en dat ze onvoldoende steun krijgt', zegt Marseille.

Luister ook | Verkiezingen in Duitse deelstaat Thüringen

Als partijsecretaris heeft Kramp-Karrenbauer formeel alle macht en zou Merkel op de achtergrond afstand nemen. Zelf zegt Kramp-Karrenbauer dat het tonen van leiderschap haar onvoldoende is gelukt. Dat heeft ze maandag in een persconferentie gezegd. Kramp-Karrenbauer zei teveel petten tegelijkertijd op had: die van minister van Defensie, die van partijvoorzitter én die van kroonprinses van Angela Merkel. En dat was iets te veel van het goede.

Wie volgt?

Gezien Merkels staat van dienst en het feit dat ze er al zo lang zit, wordt het heel moeilijk voor nieuwkomers om het stokje over te nemen. Andere kandidaten hebben zich nog niet gemeld: het is te vroeg, het afbreukrisico is te groot. 'Er is een leiderschapsverkiezing geweest waaraan Friedrich Merz en de huidige minister van Volksgezondheid Jens Spahn meededen, dus dat zijn logische kandidaten waar je aan denkt, maar het ligt open, dit is eigenlijk onverwacht', zegt Marseille, 'In de loop van de komende week zullen de namen wel komen'.

Luister ook | SPD dreigt coalitiepartner CDU


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen