Internationaal11 feb '20 19:51

Soedanese ex-dictator naar Internationaal Strafhof

Auteur: BNR Webredactie

De afgezette Soedanese oud-dictator Omar al-Bashir komt hoogstwaarschijnlijk voor het Internationale Strafhof. Een woordvoerder van de Soedanese regering zegt dat het land hem naar Den Haag gaat sturen. Het Internationaal Strafhof ICC in Den Haag wil hem berechten voor onder andere oorlogsmisdaden en genocide in de regio Darfur.

Oud-president Omar Hassan al-Bashir tijdens zijn proces in Khartoum
Oud-president Omar Hassan al-Bashir tijdens zijn proces in Khartoum (EPA Morwan Ali)

Luister ook | Demonstranten nog niet tevreden met afzetting al-Bashir in Soedan

Ommezwaai

Een ommezwaai, zo noemt Afrikajournalist Arne Doornebal de houding van de Soedanese regering. Wilden de Soedanezen Al-Bashir namelijk eerst zelf berechten, nu willen ze hem naar Den Haag sturen. Bashir wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor de genocide in de provincie Darfur waar in 2003 een gewapend conflict uitbrak dat naar schatting aan zo'n driehonderdduizend burgers het leven kostte.

Schoon schip maken

'De nieuwe machthebbers willen schoon schip maken en weer salonfahig worden', zegt Doornebal die de timing 'interessant' noemt: vorige week was de Soedanese minister Aboraz in Nederland voor een gesprek met minister Stef Blok, tegen Doornebal liet de minister weten weer zaken te willen doen met de rest van de wereld en relaties te willen aanknopen. 'We zijn een oké land', is de boodschap die de Soedanese machthebbers willen uitstralen, ook naar de VS die het land tot een 'state sponsor of terrorists' hebben bestempeld', zegt Doornebal. Het zou hem niets verbazen dat al-Bashir onderwerp van gesprek is geweest tussen Blok en Aboraz.

Tegen de BBC erkende Mohammed Hassan al-Taishi, regeringswoordvoerder dat Bashir samen met drie anderen uitgeleverd gaat worden aan het ICC.

Luister ook | Soedan dumpt massamoordenaar Al-Bashir


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen