Internationaal10 feb '20 17:58Aangepast op 11 feb '20 07:32

Nieuwe vluchtelingencrisis in Syrië

Auteur: BNR Webredactie

In Syrië is de situatie de afgelopen week zeer sterk verslechterd toen ruim honderdduizend mensen op de vlucht sloegen. Hulporganisaties waarschuwen voor een humanitaire ramp erger dan de hongersnood in Jemen en spreken zelfs over mogelijk 'apocalyptische situaties.'

(AFP Safin Hamed)

Luister ook | Ook Poetin heeft zijn handen vol aan Erdogan

Humanitaire ramp

Volgens BNR-buitenlandcommentator Bernard Hammelburg zijn sinds december zevenhonderdduizend vluchtelingen dat kleine gebied rond Idlib binnengestroomd: 'Idlib is het afvalputje van de Syrische burgeroorlog aan het worden'. Volgens Hammelburg was de Syrische president Assad de hele tijd bezig het land te heroveren op de oppositie en is dit het laatste stukje waar dat nog niet is gelukt.

Luister ook | Poetin bezoekt Syrië en Turkije

Vrij spel voor Rusland, Iran, Syrië en Iran

Sinds 2015 krijgt Assad hulp van de Russische luchtmacht en van Iran. Aan de andere kant heeft Turkije daar troepen die de oppositie tegemoet komen - die willen voorkomen dat daar een Koerdisch bolwerk ontstaat. Sinds het vertrek van de Amerikaanse troepen is het 'vrij spel' voor Assad, Iran, Rusland en Turkije. Rusland heeft zijn maritieme basis veiliggesteld en Iran heeft Syrië deels ingelijfd.

Luister ook | Vluchtelingenstroom trekt naar Turkije

Turkije en Syrië slaags

Het conflict tussen Turkije en buurland Syrië is maandag verder geëscaleerd. Het Turkse ministerie van Defensie meldt dat 115 doelen van het Syrische regime zijn bestookt, nadat eerder op de dag vijf Turkse militairen waren gedood bij een artilleriebeschieting in de Syrische grensprovincie Idlib.

De Turkse strijdkrachten bemannen observatieposten in Idlib, dat grenst aan Turkije. De provincie geldt als het laatste grote bolwerk van voornamelijk jihadisten en groepjes rebellen die na negen jaar burgeroorlog tegen het regime van de Syrische leider Bashar al-Assad strijden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen