
De Turkse actie was een vergelding op de dood van vijf Turkse soldaten door Syrische troepen, legt conflictanalist en Midden-Oostendeskundige Lambrecht Wessels uit. 'Je hebt eigenlijk twee belangen: Turkije wil de regio Idlib rustig houden, omdat er twintigduizend jihadisten naar Turkije en 700.000 vluchtelingen naar Turkije kunnen komen als Idlib valt. En de Syrische regering in Damascus wil het territorium eigenlijk terugkrijgen.
Luister ook | Poetin bezoekt Turkije en Syrië
Herenakkoord
Er is eigenlijk een herenakkoord tussen Turkije en Syrië om grote aanvallen op Idlib achterwegen te laten zolang Syrië de jihadisten in het gebied over een jaar of twee begint 'schoon te vegen'. Turkije houdt zich niet aan dat akkoord en daar komt Rusland in het spel: 'Zonder Iran en Rusland had Assad waarschijnlijk al in 2015 verloren. Hij wil het territorium hebben voor een verbinding met Aleppo. Er valt niet veel geld te verdelen, maar misschien wel buitgemaakt territorium.'
Luister ook | Nieuwe vluchtelingencrisis in Syrië
Olie-omzet
Voor die verdediging is de steun van Rusland cruciaal. Maar dat wil niet zeggen dat het allemaal koek en ei is tussen Poetin en Assad. 'Rusland wil altijd olie-omzet hebben voor zijn wapens en het wil internationaal politiek aan tafel zitten. Een heel groot conflict is ook niet zo in het belang van Rusland, want dan staan Rusland en de Navo of Turkije tegenover elkaar.' Lange tijd was Turkije de onderliggende partij, maar inmiddels voelt het land er steeds meer voor om terug te slaan.