Internationaal20 feb '20 15:51Aangepast op 20 feb '20 16:27

Oud-Syriëgezant: politiek naïef over Koerden

Auteur: BNR Webredactie

Nederlandse christelijke partijen hebben een naïef en onjuist beeld van de PYD, de Koerdische strijders in Syrië die Turkije op de korrel heeft. Dat zegt oud-diplomaat, oud-Syriëgezant en Syriëkenner Koos van Dam in BNR De Wereld. Volgens Van Dam heeft de Nederlandse politiek een voorkeur voor minderheden, maar dan alleen voor niet-Arabische minderheden.

(AFP Delil Souleiman)

Lees ook | Koerden plegen oorlogsmisdaden in Syrië

'Turkije heeft daar gelijk in'

Met betrekking tot de Syrische Koerden van de PYD en de Turkse Koerden van de PKK geeft Van Dam de Turkse president Erdogan gelijk. 'Ideologisch zijn ze precies hetzelfde, bijna vijftig procent van de gesneuvelde militairen aan Koerdische kant is van de PKK. Die militaire samenwerking tussen de PKK en de PYD is heel sterk, ze zijn elkaars verlengde. Alleen wordt de PKK gezien als een terroristische organisatie, terwijl de andere door ons parlement als lieve jongens worden gezien.'

Luister ook | Syrië, een ramp die was te voorzien

Van Dam noemt dat een 'volstrekt onjuist' beeld. Niet in de laatste plaats door het autoritaire karakter van de PYD: 'Ze zijn in naam democratisch, en willen graag samenwerken, maar alleen als de ander precies doet wat ze zeggen. Er zijn ongeveer vijftien andere Koerdische partijen en die zijn allemaal sterk gekant tegen die PYD, een sterk autoritaire organisatie die een hele goede pr heeft'.

Luister ook | ChristenUnie: geen miljoenen meer naar Vrije Syrische Leger

'Naïef en onjuist'

De oud-diplomaat noemt de 'naïeve en onjuiste' blik van de Nederlandse politiek een fenomeen op zich. 'Er bestaat een grote voorliefde voor minderheden, maar alleen voor niet-Arabische minderheden. Gaat het bijvoorbeeld over Palestijnen in de bezette gebieden, dan hebben de christelijke partijen daar geen enkele sympathie mee. Wél met Yezidi's, Koerden andere christenen die destijds door IS werden bedreigd, maar mét veronachtzaming van de meerderheid die daar ook wordt onderdrukt'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen