Internationaal26 feb '20 10:06Aangepast op 26 feb '20 19:24

Updates | Nog steeds geen besmetting in Nederland

Auteur: Aäron Loupatty

Terwijl in China het aantal nieuwe besmettingen van het coronavirus afneemt, komen er in Europa steeds meer besmettingen. Ook op de grens met Sittard heeft een Duitser het coronavirus opgelopen. Volg dit liveblog voor meer nieuws over het coronavirus.

19:14 | Voor het eerst besmetting vastgesteld in Georgië

18:26 | Twee Nederlanders zitten in quarantaine in het Grand Europa Hotel in Innsbruck vanwege het coronavirus. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Er zijn geen aanwijzingen dat zij zijn besmet met het virus.

17:57 | In China zijn er in 24 uur nog 52 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het is het laagste aantal sterfgevallen in drie weken tijd. Alle sterfgevallen zijn in de provincie Hubei, waar het virus in december opdook.

17:56 | Het coronavirus is in Duitsland niet meer te traceren en het land staat daarom aan het begin van een epidemie, zegt de Duitse minister van Gezondheid Jens Spahn.

17:10 | Het duurt nog zeker een jaar voor een bruikbaar vaccin op grote schaal beschikbaar is, zegt hoogleraar vaccinologie Anke Huckriede.

16:10 | In Nederland zijn tot nu toe ongeveer 60 verdachte 'gevallen' getest, zegt Jaap van Dissel van het RIVM op BNR. Geen van hen is positief gebleken.

15:29 | Meer dan 100 gasten in het hotel op Tenerife waar vier Italianen besmet waren geraakt, mogen het hotel verlaten. Het is niet duidelijk of daar Nederlanders bij zijn. De gasten mogen volgens de plaatselijke autoriteiten in de komende dagen naar huis. Ze blijven wel onder toezicht.

13:54 | Vakbond FNV Spoor wil dat de NS met een plan komt vanwege de steeds snellere groei van het coronavirus in Europa. De FNV is bang dat het virus via de internationale trein naar Nederland kan komen. Bij de vakbond heeft een NS-medewerker aangegeven dat het virus in een trein zich snel kan verspreiden, vanwege de ventilatiesystemen die door de hele trein met elkaar verbonden zijn.

13:17 | Op verkoopplatforms als Marktplaats en Bol.com worden steeds meer mondkapjes aangeboden. Voor de producten worden vaak flinke prijzen gevraagd. Maar mondkapjes zijn niet in alle gevallen effectief, zo had het Rode Kruis al gemeld. Meer over de zin en onzin van mondkapjes in de strijd tegen het coronavirus lees en hoor je hier.

12:58 | In het hotel op Tenerife, waar ruim duizend gasten in quarantaine zitten, zitten 23 Nederlanders vast. Eerder ging het om maar 13 Nederlanders. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er geen aanwijzingen dat zij het coronavirus hebben opgelopen.

12:45 | De EU roept op tot een Europese coördinatie om de verspreiding van het coronavirus onder controle te krijgen. Maandag riep CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt daar ook toe op in het BNR-programma Spitsuur.

12:10 | KLM kondigt bezuinigingsmaatregelen aan vanwege de economische gevolgen coronavirus. Erik Swelheim, financieel directeur van KLM, heeft het over 'drastische' bezuinigingsmaatregelen in een interne brief naar het management van de luchtvaartmaatschappij.

Niet-noodzakelijke investeringen zijn voorlopig uitgesteld. Dan gaat het bijvoorbeeld om IT-projecten die nog niet begonnen zijn en ook voorlopig niet meer zullen beginnen. Daarnaast gaat KLM stoppen met het werven van nieuwe personeel.

Document: Lees hier de interne brief van de CFO van KLM, gericht aan het management van KLM.

Reizigers op Schiphol dragen een mondkapje.
Reizigers op Schiphol dragen een mondkapje. ( ANP)

12:06 | Voor het eerst is er ook een persoon met het coronavirus ontdekt in Griekenland.

In Italië zijn vier kinderen ziek geworden door het coronavirus, meldt Reuters. Volgens het persbureau zou de jongste van de kinderen 4 jaar oud zijn. In Italië zijn al meer dan 350 mensen besmet geraakt met het Covid-19, zoals het virus officieel heet. Elf mensen zijn in Italië erdoor overleden.

Ook In Frankrijk is vannacht opnieuw iemand overleden aan het coronavirus. Het gaat om een 60-jarige man. Eerder overleed er al een 80-jarige Chinese toerist in Frankrijk.

Virus verspreidt verder over Europa

Terwijl in China het aantal nieuwe ziektegevallen daalt, stijgt het aantal besmetting in Europa snel. Italië is tot nu toe het hardst getroffen in Europa met 352 mensen die ziek zijn geworden door het virus. Vooral in de regio's Lombardije en Veneto zijn de besmettingen vastgesteld. Op het Spaanse eiland Tenerife zitten duizend mensen, waarvan dertien Nederlands, in quarantaine. In het hotel waar zij verblijven zijn drie italianen besmet met het coronavirus.

Ook in Frankrijk (14 gevallen), het Verenigd Koninkrijk (13 gevallen), Spanje (negen gevallen) en Oostenrijk (2 gevallen) is het coronavirus al aangetroffen. In België, Zwitserland, Kroatië, Finland en Zweden is het longvirus bij een persoon vastgesteld. Het totale aantal doden in Europa door het virus staat op dertien.

Duitser met coronavirus had geen ziekteverschijnselen in Limburg

De Duitser die het coronavirus heeft opgelopen en eerder in Limburg was, had destijds nog geen ziekteverschijnselen. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gemeld.

Aanvankelijk had de GGD gemeld een contactonderzoek te starten om daarbij erachter te komen of mensen in Nederland met de besmette men in aanraking waren geweest. Dat is niet meer nodig volgens het RIVM. De Duitser was in het weekend van 8 en 9 februari in Limburg. Dat was een ruime week voordat de patiënt in Duitsland klachten kreeg, volgens het RIVM. 'Het overgrote deel van de mensen die ziek zijn geworden, is in contact geweest met iemand met ziekteverschijnselen. Transmissie vindt vaak plaats via het opniezen of ophoesten van druppeltjes in de neus of keel. Je moet voldoende virus in je hebben om het te kunnen overdragen', meldt een woordvoerder van het RIVM.

Volgens viroloog Ab Osterhaus had de huidige griepgolf het contactonderzoek wel moeilijker gemaakt. 'Het is belangrijk dat wij ons realiseren dat er ook gewone griep is op het ogenblik. Het is belangrijk om de mensen die contact hebben gehad met deze man uit Duitsland ook specifiek getest gaan worden op het virus.'

Tekst gaat onder de foto door

Scholen en kinderdagverblijven zijn in Selfkant en de buurgemeente Gangelt gesloten vanwege het coronavirus.
Scholen en kinderdagverblijven zijn in Selfkant en de buurgemeente Gangelt gesloten vanwege het coronavirus. (EPA)

Sittard

De man komt uit het Duitse plaatsje Selfkant, dat net op de grens met Sittard ligt. De patiënt is overgebracht naar een ziekenhuis in Düsseldorf. Wie de persoon heeft besmet, is nog onduidelijk. Wel is de man eerder in contact geweest met een kennis die in China is geweest. Ook de vrouw van de besmette man heeft het coronavirus opgelopen. In Selfkant blijven vandaag scholen en kinderdagverblijven dicht uit voorzorg.

'Onbetrouwbare test'

Volgens Pieter Omtzigt, Kamerlid voor het CDA, is het nog te vroeg om maatregelen te nemen, nu bekend is dat het virus zich heeft verplaatst tot vlak over de Nederlandse grens. 'Het virus stopt niet heel makkelijk aan de grens en je kan alleen maar controleren als je weet waarop je kan controleren. Je kan niet iedereen die aan de grens staat gaan controleren of ze het hebben. Die test is helemaal niet betrouwbaar', stelt Omtzigt. Grenscontroles zijn wat Omtzigt betreft dan ook niet nodig. 'Wetende dat er tienduizenden mensen vanuit Nederland in Duitsland werken en andersom, lijkt het instellen van grenscontroles niet de meest effectieve manier.'

Luister ook | Economische schade coronavirus wordt nu snel duidelijk

Omtzigt wil graag opheldering over hoe scholen in het grensgebied met deze situatie omgaan. 'Een vraag waar we antwoord op willen hebben is: hoe gaan we om met scholen waar leerlingen van net over de grens op zitten? Dat speelt specifiek nu in Limburg.'

Barcelona

In Spanje zitten duizend vakantiegangers in quarantaine. Bij enkele Italiaanse reizigers werd het coronavirus ontdekt, waardoor andere reizigers ook geïsoleerd moesten worden. Volgens Carlijn Teeven, Spanje-correspondent, zal hun situatie niet snel veranderen. 'Het ziet ernaar uit dat zij nog wel op het eiland zullen zitten. Hoe lang is niet duidelijk, maar het hotel is nog gesloten tot 15 maart voor andere gasten.' In het hotel zitten ook dertien Nederlanders.

Baden-Württemberg

Het nieuwe coronavirus is ook opgedoken in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, die grenst aan Zwitserland en Frankrijk. Een 25-jarige man uit Göppingen bleek volgens de autoriteiten besmet te zijn. De man liep het virus vermoedelijk op tijdens een reis naar Milaan.

(EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen