Internationaal24 feb '20 10:57

IJstijd voor Berlijnse vastgoedmarkt

Auteur: BNR Webredactie

Berlijn heeft de huurprijzen bevroren. Sinds gisteren ligt de huur vast van anderhalf miljoen woningen voor zeker de komende vijf jaar. Daarmee wil het stadsbestuur de enorme prijsstijgingen van de afgelopen jaren beteugelen. Toch is niet iedereen er blij mee, diverse partijen proberen via de rechter de maatregel terug te draaien. 'Huurders hebben iets meer zekerheid', zegt correspondent Derk Marseille vanuit Berlijn.

Volgens Marseille is het voor de verhuurders een strop: 'Ze kunnen de komende jaren hun huren niet verhogen en als het door de hoogste rechter goedgekeurd wordt, moet er zelfs mogelijk huur teruggestort worden. In totaal zou het om 2,5 miljard euro aan huurpenningen gaan. Tussen 2011 en 2018 zijn de huurprijzen in Berlijn gemiddeld met 71 procentpunt gestegen. Veel huizen zijn gekocht op speculatie door investeerders'.

De liberalen en ChristenDemocraten zijn tegen, het is zo'n ingrijpende maatregel dat men zich afvraagt of niet het landelijke parlement hierover moet stemmen. 'Daar zijn de verhoudingen weer anders, dus het wordt misschien wel teruggedraaid', zegt Marseille.

Leegstand in Berlijn
Leegstand in Berlijn (EPA Felipe Trueba)


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen