Internationaal25 feb '20 10:25Aangepast op 25 feb '20 13:45

Wie volgt Merkel op?

Auteur: BNR Webredactie

De CDU van Angela Merkel staat onder druk. De partij is hard op zoek naar een nieuwe voorzitter na het plotselinge vertrek van Kramp-Karrenbauer. Eén van de belangrijkste kandidaten om Merkel op te volgen meldt zich waarschijnlijk vandaag. 'Het zijn onzekere tijden, daarom is ervoor gekozen om de voorzitterschapsverkiezingen te vervroegen naar 25 april', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille.

Friedrich Merz
Friedrich Merz (EPA Ronny Hartmann)

Verschillende kandidaten, zelfde smaak

Vandaag geeft Friedrich Merz een persconferentie waarin hij zich waarschijnlijk kandidaat stelt. Merz werd eerder door Merkel verslagen, komt uit het bedrijfsleven en geldt als conservatief - en men hoopt dat hij de AfD de wind uit de zeilen kan nemen. Er zijn nog andere kandidaten: de huidige minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen en Armin Laschet, oud-minister van Milieu Norbert Röttgen. Voor alle kandidaten geldt echter: ze zijn man van middelbare leeftijd, wit, afkomstig uit Noordrijn-Westfalen en katholiek. 'en aan allemaal kleeft de smaak: is dit nou de opvolger van Merkel?', zegt Marseille.

En wat doet Angela?

Volgens Marseille spelen er twee zaken. De Beierse CSU, de zusterpartij waar de CDU altijd mee optrekt, zou mogelijk kunnen opperen om zelf de voorzitter én de bondskanselier te leveren, én de grote vraag is wat Merkel gaat doen. Treedt ze af? Komen er nieuwe verkiezingen? Zitten blijven is in elk geval funest voor de opvolger, zo heeft Kramp-Karrenbauer tot haar schade en schande ervaren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen