Internationaal26 feb '20 17:19Aangepast op 27 feb '20 12:57

Griekse eilandbewoners pikken het niet langer

Auteur: BNR Webredactie

Op de Griekse eilanden Lesbos en Chios blijft het onrustig. Ook vandaag raakten bewoners weer slaags met de politie. Ze verzetten zich tegen de plannen voor nieuwe opvangplekken voor vluchtelingen.

De rellen komen niet uit de lucht vallen, zegt oud-correspondent Ingeborg Beugel. De eilandbewoners zien al jaren met lede ogen aan dat er meer en meer vluchtelingen komen. De afgelopen dagen sloten ze al de havens af met boten zodat de ferries met vluchtelingen niet konden aanmeren. De politie sloeg hard terug.

Lees ook | Griekenland wil drijvende barrière tegen vluchtelingen

De meeste actievoerders zijn tegen de oproerpolitie en vol compassie voor de vluchtelingen, zegt Beugel. Ze vinden de overvolle, uitpuilende zogenaamde 'hotspots' echt niet meer kunnen. Het kamp Moria op Lesbos bijvoorbeeld herbergt nu 22.000 mensen, terwijl er officieel 3000 mensen geplaatst kunnen worden.

Detentiecentra

Premier Mytsitakis beloofde in 2017 dat de eilanden geen 'parkeerplekken' zouden worden voor vluchtelingen die de rest van de EU niet wil. Maar een paar weken geleden besloot zijn regering opeens om gesloten detentiecentra te bouwen juist op deze eilanden. Het feit dat Mytsitakis deze belofte niet houdt, was de druppel die de emmer deed overlopen.

Image
(AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen