Internationaal27 feb '20 06:30Aangepast op 27 feb '20 07:22

Reisbranche heeft geen corona-draaiboek

Auteur: BNR Webredactie

De reisbranche heeft voor het coronavirus helemaal geen draaiboek. Dat zegt Frank Oostdam, voorzitter van de ANVR, de brancheclub van reisorganisaties. Nu het virus op vakantiebestemmingen als Tenerife en Innsbruck is aangetroffen, raken reisbureaus in de problemen, merkt de ANVR.

Dossier | Lees hier alles over het coronavirus

Geen draaiboek

Volgens Oostdam kan de branche snel schakelen en is de ANVR waakzaam, maar ligt er geen draaiboek klaar dat antwoord geeft op een massale uitbraak. 'We hebben het over situaties die we twee maanden geleden niet konden bevroeden. Het is onbekend water. We krijgen vele vragen binnen over hoe te handelen ten opzichte van ongeruste klanten. Er zijn ook veel vragen over mensen die vorige maand een reis boekten en hun reis willen annuleren'.

Reisadvies Buitenlandse Zaken

Oostdam verwijst in dat geval naar de regels: 'De reisadvisering van Buitenlandse Zaken is leading, er is dan geen reden om kosteloos te annuleren'. Geen geld terug dus. Over de mogelijke economische consequenties van een uitbraak is Oostdam helder: 'Richting meivakantie wordt het spannend, als dit echt groter gaat worden, dan zou dat dramatisch zijn voor de sector'.

LIVE UPDATE DONDERDAG 27 FEBRUARI

Terwijl in China het aantal nieuwe besmettingen van het coronavirus afneemt, komen er in Europa steeds meer besmettingen. Ook op de grens met Sittard heeft een Duitser het coronavirus opgelopen. Volg dit liveblog voor meer nieuws over het coronavirus.

07.15 | In Estland is de eerste besmetting gemeld

06.45 | De Deense autoriteiten melden voor het eerst een besmettingsgeval van het nieuwe coronavirus in het Noord-Europese land. Het gaat volgens de gezondheidsautoriteit van het land om een man die terugkeerde van een skivakantie in Noord-Italië.

Italië is een van de landen die het zwaarst getroffen is door het nieuwe coronavirus. Tot dusver zijn zo'n vierhonderd besmettingen vastgesteld in het EU-land. Twaalf patiënten zijn overleden. Ook in Roemenië en Noorwegen zijn nu besmettingen vastgesteld. Gisteren gebeurde dat al in Georgië, Noord-Macedonië en Griekenland.

05.30 | De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC heeft in Californië voor het eerst een besmettingsgeval van het nieuwe coronavirus ontdekt dat niet te herleiden is naar eerdere besmettingen in het land.

Volgens het CDC lijkt de patiënt niet in China te zijn geweest en is hij ook niet in contact geweest met iemand anders waarbij het coronavirus is vastgesteld.

Gezondheidsautoriteiten in de VS uitten eerder al hun zorgen over de verspreiding van het virus. Deskundigen vrezen dat het coronavirus zich buiten het zicht van de instanties zal verspreiden en bestrijding daardoor bemoeilijkt wordt.

President Donald Trump zei eerder op de dag dat het risico van het virus voor de Amerikaanse bevolking gering is, en dat een grote uitbraak uitgesloten lijkt. In de VS zijn tot dusver zeker 57 gevallen besmettingsgevallen van het virus bekend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen