Internationaal2 mrt '20 18:58

Oeigoeren verrichten dwangarbeid in buitenlandse bedrijven

Auteur: BNR Webredactie

Heb jij spullen van Nike, Adidas, of Apple? Dan zou je wel eens een product kunnen hebben gekocht dat is gemaakt met behulp van dwangarbeid door Oeigoeren. Australische onderzoekers concluderen dat minimaal tachtigduizend Oeigoeren door de Chinese overheid naar fabrieken van bekende Westerse bedrijven zijn gestuurd, om daar te werken.

Een heropvoedingskamp in het West-Chinese provincie Xinjiang a
Een heropvoedingskamp in het West-Chinese provincie Xinjiang a (AFP Greg Baker)

Luister ook | Prominente Chinese fotograaf verdwenen

80.000 Oeigoerse dwangarbeiders

Volgens de onderzoekers is van 27 fabrieken in 9 verschillende provincies vastgesteld dat er sprake is van tewerkgestelde Oeigoeren, zegt Susanne Kamerling, verbonden aan onder meer Instituut Clingendael en gespecialiseerd in het veiligheidsbeleid van China: 'Zo specifiek uitgezocht is het niet eerder'. Volgens Kamerling gaat het om naar schatting tachtigduizend Oeigoeren.

Luister ook | Hoe ziet de toekomst van de Oeigoeren eruit?

'Het is niet vrijwillig. Het was al bekend dat ze vaak ver van hun woonplaats worden tewerkgesteld, ze moeten Mandarijn leren, worden ideologisch heropgevoed, ze worden onder surveillance geplaatst, ze mogen weinig, worden in gesegregeerde slaapvertrekken ondergebracht. Het heeft er alles van weg dat het een soort gevangenis is, maar dan met werken', zegt Kamerling die het ondanks de afhankelijkheid van Chinese onderaannemers de verantwoordelijkheid van de bedrijven noemt.

Lees hier het hele onderzoek van het Australian Strategic Policy Institute

Luister ook | Noord-Koreanen werken als slaven aan bouw Russische WK-stadions

Luister ook | Slavenarbeider klaagt Nederlandse scheepsbouwer aan


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen