Internationaal3 mrt '20 08:02

Brussel trekt met klimaat macht naar zich toe

Auteur: BNR Webredactie

Brussel probeert met de klimaatwet meer macht naar zich toe te trekken, iets waar de EU-lidstaten niet mee akkoord zullen gaan, vreest de Brusselse afdeling van Groen Links. Pas morgen presenteert eurocommissaris Frans Timmermans de wet waarin de klimaatambities van de EU worden vastgelegd - een cruciaal onderdeel van de Europese Green Deal - maar een conceptversie is al in handen van BNR's Europaverslaggever Jesse Pinster.

Volgens Pinster gaat het om een tussentijdse aanscherping van de klimaatdoelen en is het controversiële onderdeel dat de lidstaten en het parlement daar eigenlijk maar weinig inspraak in hebben: 'Technisch heet dat een gedelegeerde handeling, maar het komt er op neer dat dat Europese Commissie vanaf 2030 iedereen vijf jaar de doelstellingen kan aanscherpen'.

Inhoudelijk evenmin overeenstemming

De concepttekst gaat weliswaar over de uitvoering van de klimaatplannen, inhoudelijk is er nog lang geen overeenstemming over de doelen: 'Als het over klimaatneutraal in 2050 gaat, dan ligt de Poolse regering nog dwars, het grotere gevecht zal de komende tijd gaan over de doelen van 2030'.

Image
(EPA Patrick Seeger)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen