Internationaal4 mrt '20 19:13

Super Tuesday LIVEBLOG | Bloomberg gooit handdoek in de ring, steunt Biden

Auteur: BNR Webredactie

Michael Bloomberg heeft besloten uit de strijd om de Democratische nominatie voor het presidentschap te stappen. De vroegere burgemeester van New York Michael Bloomberg stapt uit de Democratische voorverkiezingen.

Hij slaagde er niet in de Democratische kiezers te overtuigen dat hij de beste keuze was om president Donald Trump te verslaan, ondanks recorduitgaven van meer dan een half miljard dollar. Bloomberg geeft nu zijn steun aan Joe Biden, die eerder vandaag de Democratische voorverkiezing in Texas won. Bernie Sanders won in Californië. In Texas spande het er lang om: Sanders leek daar op een zege af te koersen, maar Biden passeerde hem alsnog.

Lees hieronder alle updates over Super Tuesday:

Correspondent Jan Postma over Super Tuesday

17:05 | Bloomberg gooit de handdoek in de ring en steunt Biden.

Beste papieren voor Biden

11:30 | Joe Biden heeft het vooral goed gedaan in staten met veel minderheden, zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. Dat was ook zijn strategie: hij heeft bij zowel zwarten als latino's steengoed gescoord. 'Hij heeft bij beide groepen een hele goede naam en daar heeft hij uitstekend gebruik van gemaakt. Dat succes is veel groter dan wie dan ook had kunnen voorspellen.'

Daar komt volgens Hammelburg bij dat naarmate het aantal kandidaten slinkt, de 'wie verslaat Donald Trump'-vraag urgenter wordt. 'Bernie Sanders is natuurlijk heel interessant omdat hij een soort spiegelbeeld is van Trump: ook een populist, maar een linkse. De meeste kiezers zien toch de grootste kansen om Trump te verslaan in het midden en daar past Joe Biden beter in.'

Luister ook | Democratische machine ronkt voor Biden

08:15 | President Donald Trump drijft de spot met Democraten die slechte resultaten boekten op Super Tuesday. Vooral miljardair Michael Bloomberg, die honderden miljoenen dollars in zijn campagne pompte, moet het ontgelden. Bloomberg won volgens voorlopige uitslagen alleen de Democratische voorverkiezing in Samoa. De voormalige burgemeester van New York eindigt volgens voorlopige uitslagen in veel staten op de derde of vierde plaats.

08:05 | Joe Biden heeft de voorverkiezing in Texas toch nog met een redelijk ruim verschil gewonnen van Bernie Sanders: 33 tegen 29 gedelegeerden. Daarmee is Biden inmiddels gebombardeerd tot comeback kid van de eeuw, zegt Jan Postma. Trump heeft zoals verwacht geen kind aan het handjevol 'concurrenten' voor de Republikeinse nominatie. Wel heeft hij de moeite genomen om voor elke afzonderlijke staat een tweetje te sturen.

07:10 | De Democratische voorverkiezingen worden een tweestrijd tussen Bernie Sanders en Joe Biden. Sanders won dan wel de belangrijke staat Californië, maar Super Tuesday is vooral de dag van de comeback van Joe Biden geworden. Of zoals de voormalig vicepresident het zelf zei: 'Super Tuesday zou mijn einde zou zijn, maar dat zou het wel eens kunnen zijn voor een andere kandidaat'. Daarmee lijkt hij vooral te zinspelen op een definitieve nekslag voor Michael Bloomberg.

06:30 | Op basis van de nu getelde stemmen in de 'superstaten' van Super Tuesday wint Joe Biden minstens 178 gedelegeerden, Bernie Sanders 153, Michael Bloomberg acht, Elizabeth Warren zeven en Tulsi Gabbard één, meldt Reuters.

06:10 | Een grote comeback voor Joe Biden op Super Tuesday. Nog niet alle uitslagen zijn binnen, maar het is al duidelijk dat de voormalig vicepresident zijn campagne nieuw leven in heeft geblazen. Maar het is nog lang niet gestreden, zegt correspondent Jan Postma. 'Het zou kunnen dat het qua gedelegeerden tussen Biden en Sanders heel dicht bij elkaar blijft liggen. Als je ziet hoe dicht ze bijvoorbeeld in Texas bij elkaar zitten, kan dit nog wel eens een hele lange strijd worden.'

Lange strijd

De kans is groot dat na vandaag één of twee kandidaten de handdoek in de ring gooien, zegt Postma. Vooral voor Elizabeth Warren lijkt het na de nederlaag in haar thuisstaat Massachusetts een hopeloze zaak. Maar ook Bloomberg zou zijn deelname aan de Democratische voorverkiezing na vandaag ernstig gaan heroverwegen. 'Bronnen melden dat Bloomberg morgen gaat evalueren of het nog wel zin heeft om door te gaan. Hij kan het zelf betalen, dus hij bepaalt ook zelf.'

05:50 | Met 53 procent van de districten geteld heeft Sanders in Texas een nipte voorsprong, met 29 procent tegen 27 procent voor Biden, meldt Edison Research. Sanders wint ook in Colorado, Utah en in Vermont, de staat die hij vertegenwoordigt in de Senaat.

05:10 | In sommige steden in Californië wordt nog gestemd. Joe Biden won aan het begin van de avond van Super Tuesday al verschillende staten. De voormalig vicepresident staat op winst in Virginia, North Carolina, Oklahoma, Tennessee, Minnesota, Arkansas en Alabama. Elizabeth Warren haalde tijdens de Democratische voorverkiezingen in haar thuisstaat Massachusetts niet genoeg stemmen om te winnen.

04:50 | Bernie Sanders gaat aan de leiding in Texas, gevolgd door Michael Bloomberg, die het daar ook goed lijkt te doen volgens de exitpolls. In Massachusetts gaat Biden aan de leiding, gevolgd door Sanders. Senator Elizabeth Warren staat in haar thuisstaat flink achter op Biden en Sanders. In Maine staan Sanders en Biden dicht bij elkaar en kan nog geen winnaar worden bepaald op basis van de exitpolls. In Oklahoma en Tennessee liggen Biden, Sanders en Bloomberg dicht bij elkaar.

Michael Bloomberg, Bernie Sanders en Joe Biden
Michael Bloomberg, Bernie Sanders en Joe Biden (AFP /Jim Watson)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen