Internationaal4 mrt '20 17:30

Die Linke levert premier Thüringen, AfD verliest

Auteur: BNR Webredactie

In de deelstaat Thüringen is vandaag alsnog een nieuwe premier gekozen. Een paar weken terug onstond er een grote politieke crisis toen de nieuwe premier van Thüringen steun kreeg van de extreemrechtse AfD. Die premier moest opstappen, en nu is dus een nieuwe gekozen.

Die Linke VS AfD

Het ging tussen een linkse en een extreem-rechtse kandidaat Bodo Ramelow van Die Linke heeft gewonnen van AfD-leider Höcke, die laatste trok zich terug rond 16.00 uur. Dus bleef Ramelow in de derde ronde als enige kandidaat over.

Overwinningsronde AfD

Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat het hele verkiezingsproces een pure overwinningsronde is geweest voor AfD, en voor extreemrechts in Duitsland. 'Ze hebben überhaupt heel lang in al die formele en bureaucratische processen een hele duidelijke en zichtbare rol kunnen spelen', zegt correspondent in Duitsland Derk Marseille.

Merkel

Ramelow moet nu in Thüringen een regering zien te smeden, wat mogelijk op een minderheidskabinet uitdraait. Belangrijker wordt de komende tijd de strijd op het partijleidersschap van de CDU. Merz, Laschet en Röttgen beginnen nu hun campagne, en hopen eind april te worden verkozen. 'Zonder logische opvolger voor Merkel blijft de politieke situatie in Duitsland hoogst onzeker', zegt Derk Marseille.

(EPA Filip Singer)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen