Internationaal5 mrt '20 17:43Aangepast op 5 mrt '20 18:35

Turkije en Rusland eens over staakt-het-vuren in Syrië

Auteur: BNR Webredactie

De Turkse president Erdogan en de Russische president Poetin zijn het eens over het staakt-het-vuren in in de Syrische provincie Idlib. Dat meldt persbureau Reuters.

Goede relatie

Turkije steunt de rebellen en Rusland steunt het Syrische regime waarmee ze de regio Idlib aan het veroveren zijn. In deze regio zijn de afgelopen weken al tientallen Turkse militairen gesneuveld. Ondanks dat zei Erdogan vóór de gesprekken dat de relatie tussen de twee landen nog nooit zo goed is geweest.

Belangen

'Poetin steunt het regime. In ruil daarvoor krijgt hij een vloot- en vliegbasis in het oosten van het Middellandse Zeegebied', zegt defensiespecialist Peter Wijninga. Het belang van Erdogan ligt totaal ergens anders. 'Erdogan wil alleen maar van de vluchtelingen afkomen. Hij heeft er vier miljoen binnen zijn grenzen. Deze groep wil hij in de strook in de bufferzone in het oosten van Syrië en in Idlib hervestigen.'

Luister ook | Erdogan en vluchtelingen: spookbeelden en chantage

De Turkse president Erdogan (L) en de Russische president Poetin (R) tijdens hun ontmoeting in Moskou
De Turkse president Erdogan (L) en de Russische president Poetin (R) tijdens hun ontmoeting in Moskou (EPA Michael Klimentyev)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen