Internationaal5 mrt '20 16:50Aangepast op 5 mrt '20 17:53

Missie Kunduz 'kreupel' door eisen GroenLinks en ChristenUnie

Auteur: Diederik de Groot

De Nederlandse missie in de Afghaanse provincie Kunduz had heel zinvol kunnen zijn, maar werd 'vanaf het begin kreupel', door de eisen die GroenLinks en ChristenUnie er destijds aan stelden. Dat zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma in BNR De Wereld.

Van 2011 tot 2013 trainden Nederlandse militairen in Kunduz lokale politie-agenten. Die missie bleek uiteindelijk grotendeels een mislukking. Volgens Sjoerdsma komt dat door aanvullende voorwaarden waar (destijds) oppositiepartijen ChristenUnie en GroenLinks om vroegen. De steun van deze partijen was nodig om in de Tweede Kamer een meerderheid achter de missie te krijgen. Het kabinet deed hen daarom de toezegging dat het geen gevechtsmissie zou worden.

Meer luisteren:: Luister hier het hele gesprek met Sjoerd Sjoerdsma in BNR de Wereld

Sjoerdsma was ten tijde van het Kamerdebat over de Kunduz-missie diplomaat in Afghanistan en voelde de bui toen al hangen. 'We hebben dat Kamerdebat op tv gekeken, schreeuwend: 'Nee, doe dit niet! Want je trekt je Haagse lijn in het Afghaanse zand'. En laten we reëel zijn: Afghanistan is op sommige plekken gewoon de middeleeuwen met kalasjnikovs.''

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma
D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (ANP/Sem van der Wal)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen