Internationaal7 mrt '20 15:41Aangepast op 8 mrt '20 22:39

'Kremlin krijgt het behoorlijk benauwd door MH17-proces'

Auteur: BNR Webredactie

De Russische verdedigingslinie tegen de beschuldigingen van betrokkenheid bij de MH17-ramp wordt steeds dunner. Een eigen verhaal hebben de Russische autoriteiten niet meer, zegt Ruslandkenner Hubert Smeets, van Raam op Rusland, in BNR's The Friday Move. Dus richt men de pijlen maar op de 'vooringenomen, bevooroordeelde' Nederlandse rechtspraak.

Hubert Smeets in The Friday Move
Hubert Smeets in The Friday Move (Foto: Jos Hummelen)

Onder de Russische bevolking leeft de ramp met MH17 eigenlijk nauwelijks, ervaart Smeets als hij in Rusland is. Toch bleek onlangs uit onderzoek van het onafhankelijke Russische onderzoeksbureau Levada-center dat inmiddels 10 procent van de Russen vermoedt dat het inderdaad een Russische Buk-raket was die het toestel van Malaysia Airlines neerhaalde. 'En dat was vier jaar geleden nog maar twee procent. Een significante stijging dus.'

Dossier | MH17

Een tweede bevinding was zo mogelijk nóg interessanter, zegt Smeets. Op de vraag of de Russische regering de nabestaanden moet compenseren als wordt vastgesteld dat Russische elementen het vliegtuig hebben neergehaald, zei 55 tot 60 procent 'ja'. 'Je zou kunnen zeggen: dat is de echte Russische ziel: de waarheid is belangrijker dan de politiek.' Volgens Smeets kan het Kremlin het nog behoorlijk benauwd gaan krijgen. 'Niet komende week, maar wel over een jaar of anderhalf.'

Luister ook | Mogelijk verbod om over oorlogsgebied te vliegen

Op 17 juli 2014, inmiddels bijna zes jaar geleden, werd vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten. Na bijna 6 jaar van onderzoek begint maandag het MH17-proces. Vier verdachten, drie Russen en één Oekraïner, staan terecht voor het neerhalen van het vliegtuig van Malaysia Airlines. De vier zijn niet aanwezig bij het proces. Bij de ramp kwamen bijna 300 mensen om het leven. Het proces kan zomaar twee tot drie jaar gaan duren, verwacht Smeets.

Indrukwekkend

De bewijsvoering rond de Russische betrokkenheid vindt Smeets indrukwekkend. En ook het geduld en vooral het tactisch vernuft van het Openbaar Ministerie verdienen wat hem betreft lof. 'Want laten we eerlijk zijn: ze hebben een enorm zware klus gehad en ze werden continu bedreigd en in de wielen gereden door Russische geheime diensten.' Dat begon eigenlijk al op dag twee na de ramp en hield daarna niet meer op, zegt Smeets.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen