Internationaal9 mrt '20 07:12Aangepast op 9 mrt '20 08:03

Turkije en EU spreken over vluchtelingencrisis

Auteur: BNR Webredactie

Vandaag brengt de Turkse president Erdogan een bezoek aan Brussel, waar hij het gesprek aangaat met Charles Michel en Ursula von der Leyen. Sinds hij de grenzen heeft opengezet wagen duizenden migranten de oversteek naar Griekenland. Als hier niet snel wordt ingegrepen, dreigt er een nieuwe crisis te ontstaan. Er wordt daarom gesproken over een Turkijedeal 2.0. 'Europa kan er niet omheen om met Turkije te praten', zegt Europaverslaggever Jesse Pinster.

Turkse president Recep Tayyip Erdogan
Turkse president Recep Tayyip Erdogan (EPA Pavel Golovkin)

EU zit knel

De situatie aan de Grieks-Turkse grens laat de EU heel weinig speelruimte. 'Dan kun je wel roepen dat je je niet laat chanteren door Turkije, Europa heeft een groot belang om met Erdogan te gaan praten', zegt Pinster die denkt dat het nog te vroeg is om van een Turkijedeal 2.0 te spreken. 'Er staat niet aan het eind van de middag een zak geld klaar', zegt Pinster die erop wijst dat er nog 1,3 miljard euro in de pot van de 'oude Turkijedeal' zit.

Geld, visa, douane-unie

Gezien het succes van de oude deal, mag op termijn een nieuwe deal verwacht worden, nu is de situatie daar té gespannen voor. Pinster denkt niet dat geld het enige is dat de EU te bieden heeft: visumvrij reizen en een douane-unie dat het zakendoen met Turkije vergemakkelijkt.

EU heeft te weinig gedaan

Volgens Peter Wijninga van The Hague Centre for Strategic Studies valt er wel 'het een en ander te repareren aan relaties'. De Turkijedeal heeft volgens hem wel gewerkt, maar de EU heeft zich niet aan de afspraken uit de Turkijedeal gehouden. 'De EU kan het zich niet veroorloven achterover te leunen en niets te doen. Dit gaat druk geven, Griekenland heeft het erg zwaar, daar heeft Europa ook niets aan gedaan. Als je dit wil oplossen, moet er een nieuwe deal komen', zegt Wijninga.

Gerelateerde artikelen