Internationaal10 mrt '20 06:14

Italië sluit alle scholen en universiteiten in het hele land

Auteur: BNR Webredactie

Italië breidt de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus uit naar het hele land. Dat betekent dat mensen vanaf dinsdag 10 maart alleen de straat op mogen als dat écht nodig is. Alle scholen en universiteiten in het land gaan met ingang van dinsdag tot 3 april dicht, ook gaan sportwedstrijden voorlopig niet door en de premier Conte adviseert de 60 miljoen Italianen aan 'thuis te blijven'.

Een van de redenen voor dit drastische besluit was de uittocht van velen uit de noordelijke gebieden naar zuidelijke streken, voordat de controle op ziekteverschijnselen door corona er op gang was gekomen. Inmiddels nadert het aantal geregistreerde besmettingsgevallen de 10.000 in Italië, tot dusver zijn 463 personen overleden. Daartegenover staat dat ook 724 patiënten genezen zijn verklaard.

Geen handen meer schudden

Nederlanders moeten intussen voorlopig stoppen met handen schudden om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, dat kondigde premier Mark Rutte gisterenavond aan, na crisisoverleg van bewindspersonen en experts op het ministerie van Justitie in Den Haag. Volgens Rutte zijn de problemen met het virus voorlopig niet voorbij, en zal die speciale ministeriële Commissie Crisisbeheersing vaker samen gaan komen. Er komen waarschijnlijk nog meer maatregelen, verwacht de premier. Deze worden aangekondigd vanaf het moment dat ze nodig zijn.

Noord-Brabant werkt thuis

Een andere maatregel geldt specifiek voor de provincie Noord-Brabant: het kabinet vraagt inwoners van die provincie de komende zeven dagen zo mogelijk thuis te werken, waar dat redelijkerwijs kan. Het is niet de bedoeling dat ziekenhuispersoneel of leraren thuisblijven, zei premier Mark Rutte na afloop van nieuw crisisberaad van de meest betrokken ministers. De scholen moeten juist zoveel mogelijk open blijven. Rutte denkt vooral aan kantoorpersoneel en andere mensen die hun werk ook vanuit huis kunnen verrichten.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadde Brabanders eerder al aan thuis te blijven als ze zich verkouden voelen, hoesten of koorts hebben. Dat advies blijft langer van kracht, in ieder geval tot volgende week maandag. Het gaat vooral om mensen die een acute luchtweginfectie krijgen. Dat betekent een plotselinge neusverkoudheid en koorts, zei hoofd Infectieziekten Jaap van Dissel van het RIVM. Mensen moeten dan thuis uitzieken. Als hun klachten ernstiger worden, moeten ze de huisarts raadplegen.

Het kabinet vraagt Brabantse werkgevers om waar het kan de werktijden van hun personeel te spreiden. Dat helpt, omdat bijvoorbeeld collega's het virus dan minder gauw aan elkaar doorgeven, zegt Rutte. In Noord-Brabant is de situatie met de verspreiding van het coronavirus anders dan in de rest van Nederland, omdat het in deze provincie onzeker is waar de besmetting vandaan komt. Buiten deze provincie is de besmetting van mensen in alle gevallen nog te herleiden naar Noord-Italië of hun nabije omgeving zoals het gezin, zei Van Dissel.

Evenementen in de provincie kunnen mogelijk niet doorgaan. Brabantse burgemeesters buigen zich vermoedelijk dinsdag al over de vraag welke evenementen beter kunnen worden afgelast. Het blijft wel de bedoeling dat zo min mogelijk te doen. Rutte sprak zijn 'grote waardering' uit voor de Brabanders, die zich tot dusver volgens hem zo goed mogelijk aan de adviezen hebben gehouden.

Lees ook | Liveblog Coronavirus

Gerelateerde artikelen