Internationaal10 mrt '20 09:08Aangepast op 11 mrt '20 04:06

Koning biedt excuses aan voor Nederlands geweld Indonesië

Auteur: BNR Webredactie

Koning Willem-Alexander heeft onverwacht excuses gemaakt voor het Nederlandse geweld rond de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Hij deed dat tijdens het staatsbezoek aan het land, dat gisteren begon. Daarmee kan een eeuwenlange geschiedenis deels worden afgesloten, zegt voormalig correspondent Edwin Mooibroek. 'Indonesië heeft vooral zin om naar de toekomst te kijken en deze periode af te sluiten.'

Nadat Willem-Alexander een traditionele krans had gelegd op het helden-ereveld Kalibata was er een bijeenkomst op het paleis van president Joko Widodo. Zijn toespraak daar benutte hij onder meer voor het maken van excuses voor het Nederlandse geweld tijdens de politionele acties. Niet eerder bood de Nederlandse regering zo expliciet excuses aan, zegt Mooibroek, al werden er eerder wel een beetje omslachtige excuses gemaakt.

Luister ook | Jakarta blijft onrustig

Verkeerde kant geschiedenis

Koningin Beatrix maakte in 1995 een soort van spijtbetuiging en ook toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot erkende 15 jaar geleden dat Nederland 'aan de verkeerde kant van de geschiedenis' had gestaan. Mooibroek zelf was getuige van excuses van de Nederlandse ambassadeur in het dorp Rawagede, waar in 1947 ruim vierhonderd mannen werden vermoord. Die excuses gingen destijds gepaard met een schadevergoeding van zo'n 20.000 euro.

Luister ook | Indonesië krijgt nieuwe hoofdstad, maar welke?

De Federatie Indische Nederlanders (FIN) is 'onaangenaam verrast en diep getroffen' door de excuses van Willem-Alexander. Excuses zijn ongepast, omdat ze voorbijgaan aan het leed van (Indische) Nederlanders tussen 1945 en 1949, door de terreur van Indonesische kant, zegt de FIN.

Ongeluk Midden-Kalimantan

Of de excuses van de koning ook de weg vrijmaken voor schadevergoedingen durft Mooibroek niet te zeggen. 'Dat kunnen juristen beter vertellen.' Het bezoek van Willem-Alexander en Máxima donderdag aan de provincie Midden-Kalimantan gaat overigens niet door. Gisteren gebeurde daar tijdens een proefvaart voor het bezoek een ongeluk met twee boten. Daarbij kwamen zeven mensen om het leven. Een medewerker van de Nederlandse ambassade raakte licht gewond.

Gerelateerde artikelen