Internationaal27 mrt '20 07:00

VS nieuwe epicentrum coronavirus

Auteur: BNR Webredactie

De Verenigde Staten zijn nu het epicentrum van de wereld als het gaat om het corona-virus. Ruim 81000 Amerikanen zijn besmet, daarmee heeft het land China ingehaald, waar het virus voor het eerst opdook in december.

'Het ziet er hier angstaanjagend uit', zegt Amerika-correspondent Jan Postma. 'Het aantal besmettingen neemt heel snel toe en er is zeker niet overal het gevoel van urgentie wat je daarbij zou verwachten. Dat komt ook omdat er heel lang niet getest is, we weten niet hoe groot het probleem echt is.'

Lees ook | Liveblog Coronavirus

In New York City komen er dagelijks duizenden besmettingen bij. 'Daar komen hele heftige beelden en verhalen vandaan vanuit de ziekenhuizen. En de piek wordt daar pas over twee à drie weken verwacht, dus het ergste moet nog komen', aldus Postma.

Steunpakket loopt vertraging op

Het grote Amerikaanse steunpakket ter waarde van 2000 miljard dollar loopt mogelijk vertraging op. Vandaag stemt -waarschijnlijk- het Huis van Afgevaardigden over dat plan. 'Het is een heel raar en stom verhaal, het moet er snel doorheen zodat Trump het kan tekenen en het geld overgemaakt kan worden. Maar het Huis is al gesloten vanwege corona, veel afgevaardigden zitten al thuis buiten Washington DC. Sommigen zitten zelfs in quarantaine. Er is een alternatieve manier gevonden om te stemmen, maar twee personen zouden er dan nodig zijn.'

Maar daar zitten dan wel wat haken en ogen aan, weet Postma. 'De enige voorwaarde daarbij is dat niemand van beide partijen dan bezwaar mag maken. Nou is er in ieder geval één Republikein, Thomas Massie, die zegt dat het veel te duur wordt en de staatsschuld veel te groot wordt hierdoor. Daarnaast zegt hij dat deze manier van stemmen niet mag en daarom dreigt hij bezwaar te maken, waardoor er een heleboel vertraging ontstaat', zo vertelt Postma.

(AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen