Internationaal30 mrt '20 19:32

Viktor Orbán grijpt de macht

Auteur: BNR Webredactie

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft zichzelf extra macht gegeven. Hij kan - onder andere - de noodtoestand onbeperkt verlengen. Het Hongaarse parlement, waar Orbáns partij een meerderheid heeft, stemde vanmiddag in met de wet die hem verregaande bevoegdheden geeft.

(EPA Ludovic Marin)

Draconische wetten

Europarlementariër Kati Piri van de PvdA hoopte dat buitenlandse druk de wet nog zou tegenhouden, maar tevergeefs: 'Viktor Orbán komt er mee weg'. Met name twee wetten baren Piri zorgen: 'Als je desinformatie verspreidt of paniek veroorzaakt onder de bevolking - en dat kan elk bericht van een journalist zijn - kan je vijf jaar straf krijgen. Als je een quarantaine tegenwerkt kun je acht jaar krijgen, journalisten maken zich hier heel druk over'.

Zonder einddatum

Ook vindt Piri het zorgelijk dat er geen einddatum aan die verregaande bevoegdheden hangt. 'Het is oneindig en dat maakt het zo eng. Je ziet dat in heel Europa extra maatregelen worden getroffen, maar deze gaan wel heel ver', zegt Piri.

Europa moet stoppen met financieren

Orbáns volmachten kunnen alleen ingetrokken worden door een twee derde meerderheid in het Hongaarse parlement, maar de aanhangers van Orbán hebben nu juist die meerderheid. Wat Europa nog kan doen? Volgens Piri moet Europa eens stoppen met alle fondsen waar Hongarije van profiteert en waarvan de gelden in de zakken van Orbán en de zijnen verdwijnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen