Internationaal1 apr '20 18:50

Oliecrisis nog niet bezworen

Auteur: BNR Webredactie

Het is de OPEC niet gelukt om een nieuwe datum te prikken om over de prijzenoorlog te praten. De olieprijs is nu heel laag, omdat er veel wordt geproduceerd, terwijl de vraag door corona flink is afgenomen. Saoedi-Arabië en Rusland zijn in een strijd verwikkeld, nadat de onderhandelingen begin maart klapten over het beperken van de olieproductie.

Erosie olievraag

Sinds de eerste helft van maart vindt er een ware prijzenoorlog plaats tussen met name Rusland en Saoedi-Arabië als belangrijkste spelers. Het doel van Saoedi-Arabië en Rusland, via de hefboom van de samenwerking met andere OPEC-landen, 'is om Amerikaanse schalie-olieproducenten failliet te laten gaan', zegt Lucia van Geuns, energiedeskundige bij HCSS.

In januari en februari werden nog 100 miljoen vaten olie per dag geproduceerd en iets minder geconsumeerd. De voorspelling voor april is dat er 22 miljoen vaten per dag minder zullen worden geconsumeerd. 'Dus je praat over een enorme erosie van de olievraag', zegt Geuns. Met name opslagbedrijven zullen nu proberen de goedkope olie op te slaan en later proberen voor een hogere prijs te verkopen. Landen als China en de VS beginnen hun voorraden nu zoveel mogelijk bij te vullen. 'Maar die opslagruimte is op een gegeven moment op en dan zal de prijs nog meer dalen.'

Lees ook | Olieprijs komt voorlopig niet uit de put

Amerikanen eruit

Met betrekking tot hun begroting zegt Rusland nog lang te kunnen doorgaan met de huidige prijs van 25 dollar per vat. Saoedi-Arabië heeft eigenlijk een hogere prijs nodig, maar houdt zich net als Rusland koppig aan de huidige situatie. Ondertussen krijgen de Amerikaanse schalie-olieproducenten het enorm moeilijk omdat het geen grote bedrijven betreft, maar kleinere mkb'ers.

Er is ook weldegelijk kritiek van andere landen binnen OPEC, zoals van Algerije dat een prijs van 100 dollar per vat nodig heeft. 'Je zou verwachten dat de Verenigde Staten in gesprek gaan met Saoedi-Arabië' over het beperken van de voorraden om de prijs weer tot een stabiele hoogte te brengen.

Lees ook | Liveblog coronacrisis


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen