Internationaal6 apr '20 18:02Aangepast op 6 apr '20 20:47

Duitse grenssluiting met Nederland minder streng

Auteur: BNR Webredactie

Als je geen dringende reden hebt om Duitsland te bezoeken, word je vanaf vrijdagavond bij de grens teruggestuurd. Die aanbeveling doet het Duitse coronacrisiskabinet vandaag aan de deelstaten. Onder dringende redenen vallen bijvoorbeeld woon-werkverkeer, en goederenvervoer.

Controle

Volgens correspondent Derk Marseille zal de handhaving van de grens niet heel streng zijn. 'In een gebied van 30 kilometer langs beide kanten van de grens kan je proberen om nog de grens over te gaan. Wanneer je belangrijke afspraken hebt en dat op papier kan aantonen, kan je die afspraken laten doorgaan. De kans bestaat dat je daar wel wordt gecontroleerd en je temperatuur wordt opgenomen.

Lees ook | 'Duitse grenzen vanaf maandag dicht'

Afschrikken

De reden dat Nederland een soort uitzonderingspositie heeft gekregen is dat de mensen die op die over de grens bewegen dat voornamelijk doen vanuit belangrijke overwegingen. Volgens Marseille was het opzet van de grenssluiting ook vooral om mensen af te schrikken om voor niet-urgente redenen de grens over te steken. 'Ik denk dat er niemand in Nederland of Duitsland is die nog denkt naar het ander land te kunnen gaan om bijvoorbeeld Pasen te vieren', zegt correspondent Marseille.

(ANP Vincent Jannink)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen